Czekoladowe z jabłkami

0


Łatwe


45 min.


10 os.

Składniki
jabłka (około 700 g) (można także wykorzystać gruszki)4 sztuki
sok z cytryny (ja dodałam jedną cała bo jablka były słodkie)2 łyżki
Rodzynki2 łyżki
Maslo (Kasia)200 gramów
Drobny cukier170 gramów
Jajka4 sztuki
Mąka pszenna200 gramów
Migdaly125 gramów
Kakao2 łyżki
Cynamon1 łyżeczka
Proszek do pieczenia1 łyżeczka
Przygotowanie
Krok 1
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, kakao i cynamon - przesiać, odłożyć. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w niegrubą kostkę. Wymieszać z rodzynkami, sokiem z cytryny , odstawić na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
Krok 2
W misie miksera umieścić masło i drobny cukier do wypieków. Ucierać do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać przesiane suche składniki i zmielone migdały i wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać odstawione jabłka i wymieszać.
Krok 3
Formę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170º przez około 45 - 50 minut (piekłam z termoobiegiem, ale można piec z grzałkami góra/dół) lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Polać gęstniejącą polewą czekoladową.
Krok 4
Polewa czekoladowa: 80 g deserowej czekolady 80 ml śmietany kremówki 30% W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Zalać nią posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Smacznego :-).
Autor: Paulina GapskaPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl