Czekoladowe z jabłkami
  • 45 minut
  • 10 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • jabłka (około 700 g) (można także wykorzystać gruszki) - 4 sztuki
  • sok z cytryny (ja dodałam jedną cała bo jablka były słodkie) - 2 łyżki
  • Rodzynki - 2 łyżki
  • Maslo (Kasia) - 200 gramów
  • Drobny cukier - 170 gramów
  • Jajka - 4 sztuki
  • Mąka pszenna - 200 gramów
  • Migdaly - 125 gramów
  • Kakao - 2 łyżki
  • Cynamon - 1 łyżeczka
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, kakao i cynamon - przesiać, odłożyć. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w niegrubą kostkę. Wymieszać z rodzynkami, sokiem z cytryny , odstawić na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
  2. W misie miksera umieścić masło i drobny cukier do wypieków. Ucierać do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać przesiane suche składniki i zmielone migdały i wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać odstawione jabłka i wymieszać.
  3. Formę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170º przez około 45 - 50 minut (piekłam z termoobiegiem, ale można piec z grzałkami góra/dół) lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Polać gęstniejącą polewą czekoladową.
  4. Polewa czekoladowa: 80 g deserowej czekolady 80 ml śmietany kremówki 30% W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Zalać nią posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Smacznego :-).