Czekoladowy afrodyzjak

Wskazówki pieczenia:

Składniki:

  • gorzka czekolada - 250 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 225 gramów
  • jajko - 5 sztuk
  • mąka - 1 łyżka
  • likier pomarańczowy - 2 łyżki
  • cukier - 90 gramów
  • mleczna czekolada - 100 gramów
  • cukier puder - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Gorzką czekoladę połamać. Kasię posiekać.
  2. Razem z czekoladą włożyć do rondelka wstawionego do garnka z wrzątkiem. Zawartość rozpuścić.
  3. Do lekko przestudzonej czekoladowej masy dodawać po jednym żółtku, a następnie przesianą mąkę i alkohol. Całość starannie wymieszać trzepaczką.
  4. Białka ubić z cukrem. Pianę delikatnie połączyć z masą. Ciasto przelać do formy w kształcie serca.
  5. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
  6. Mleczną czekoladę rozpuścić i rozsmarować na folii.
  7. Gdy zastygnie, tak zeskrobać nożem, by powstały wiórki. Torcik posypać cukrem pudrem i wiórkami.