Czekoladowy fondant
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 12 minut
  • 190 °C

Składniki:

  • czekolada gorzka - 3 sztuki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • cukier - 150 gramów
  • jajka - 5 sztuk
  • mąka pszenna - 70 gramów
  • cukier puder do dekoracji - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Kasię rozpuść w rondelku, zdejmij z ognia, włóż 250 g połamanej czekolady i mieszaj aż się rozpuści. Odstaw do przestygnięcia.
  2. Żółtka oddziel od białek i ubij z cukrem na białą masę.
  3. Do masy żółtkowej dodaj lekko przestudzoną masę czekoladową i wymieszaj.
  4. Następnie dodaj mąkę i jeszcze raz wymieszaj. Na koniec dodaj ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Pozostałe kostki czekolady przekrój na połówki.
  5. Masę przełóż do wysmarowanych Kasią foremek. W każdą wciśnij pół kostki czekolady i piecz w 190 st.C około 12 minut.
  6. Foremki wyjmij z piekarnika i studź przez kilka minut. Potem przy użyciu noża delikatnie wyjmij ciastka z foremek i posyp cukrem pudrem.