Czekoladowy placek wegański
  • 35 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 35 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kasia bez laktozy - 100 gramów
  • mąka ryżowa - 150 gramów
  • mąka kasztanowa - 50 gramów
  • mąka z ciecierzycy - 50 gramów
  • zmielone migdały - 50 gramów
  • kakao - 30 gramów
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • bezglutenowy proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cukier brzozowy - 100 gramów
  • mleczko kokosowe - 150 mililitrów
  • sok z 1 cytryny - 50 mililitrów
  • jabłko - 1 sztuka
  • banan - 1 sztuka
  • polewa
  • gorzka czekolada bez laktozy i glutenu - 150 gramów
  • cukier brzozowy - 50 gramów
  • Kasia bez laktozy - 20 gramów
  • mleczko kokosowe - 100 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Kasię rozpuść w rondelku. Mleczko kokosowe wymieszaj z sokiem z cytryny i odstaw na 5 minut.
  2. Jabłko obierz, pokrój na kawałki i zblenduj razem z bananem. Dodaj rozpuszczoną Kasię i mleczko z sokiem.
  3. Wszystkie rodzaje mąki przesiej przez sito do miski. Dodaj proszek do pieczenia, sodę, kakao, zmielone migdały i cukier brzozowy. Wymieszaj.
  4. Do sypkich składników dodaj mokre i delikatnie wymieszaj wszystko łyżką.
  5. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do formy. Piecz około 35 minut w 180 °C.
  6. W rondelku podgrzej mleczko z cukrem i Kasią. Gdy cukier się rozpuści, zdejmij z ognia. Następnie dodaj połamaną czekoladę i mieszaj do czasu aż polewa będzie gładka i lśniąca. Gotową polewę wylej na ciasto. Odstaw do lodówki.