Czekoladowy placek wegański

54


Łatwe


35 min.


10 os.

Składniki
Kasia bez laktozy100 gramów
mąka ryżowa150 gramów
mąka kasztanowa50 gramów
mąka z ciecierzycy 50 gramów
zmielone migdały50 gramów
kakao30 gramów
soda oczyszczona1 łyżeczka
bezglutenowy proszek do pieczenia1 łyżeczka
cukier brzozowy100 gramów
mleczko kokosowe150 mililitrów
sok z 1 cytryny50 mililitrów
jabłko1 sztuka
banan1 sztuka
Polewa:
gorzka czekolada bez laktozy i glutenu150 gramów
cukier brzozowy50 gramów
Kasia bez laktozy20 gramów
mleczko kokosowe100 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Kasię rozpuść w rondelku. Mleczko kokosowe wymieszaj z sokiem z cytryny i odstaw na 5 minut.
Krok 2
Jabłko obierz, pokrój na kawałki i zblenduj razem z bananem. Dodaj rozpuszczoną Kasię i mleczko z sokiem.
Krok 3
Wszystkie rodzaje mąki przesiej przez sito do miski. Dodaj proszek do pieczenia, sodę, kakao, zmielone migdały i cukier brzozowy. Wymieszaj.
Krok 4
Do sypkich składników dodaj mokre i delikatnie wymieszaj wszystko łyżką.
Krok 5
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do formy. Piecz około 35 minut w 180 °C.
Krok 6
W rondelku podgrzej mleczko z cukrem i Kasią. Gdy cukier się rozpuści, zdejmij z ognia. Następnie dodaj połamaną czekoladę i mieszaj do czasu aż polewa będzie gładka i lśniąca. Gotową polewę wylej na ciasto. Odstaw do lodówki.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl