Czekoladowy placek z kabaczkiem
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
  • cukier - 200 gramów
  • cukier waniliowy - 2 łyżeczki
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • sól - 1 szczypta
  • jajka - 2 sztuki
  • mąka pszenna - 300 gramów
  • ciemne kakao - 1 łyżka
  • jogurt naturalny - 200 gramów
  • czekolada mleczna - 100 gramów
  • kabaczek lub cukinia - 600 gramów
  • polewa
  • gorzka czekolada - 100 gramów
  • śmietanka 30% - 100 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Kabaczka obierz, usuń pestki ze środka i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij na sicie. Odmierz 300 g.
  2. Kasię utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodaj kolejno sodę, proszek do pieczenia, sól, a następnie po jednym jajku.
  3. Mąkę wymieszaj z kakao i dodawaj partiami do utartej Kasi na przemian z jogurtem, nie przerywając miksowania.
  4. Gdy składniki połączą się dodaj odciśniętego na sicie kabaczka oraz startą na tarce czekoladę. Całość wymieszaj.
  5. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto i piecz 60-70 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest suche w środku. Wystudź w uchylonym piekarniku.
  6. Śmietankę podgrzej, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Otrzymana masa powinna być gładka i lśniąca. Przestudzone ciasto polej przygotowaną polewą i odstaw do zastygnięcia.