Czekoladowy serniczek

0


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Spód:
Kostka do pieczenia Kasia200 gramów
mąka250 gramów
cukier130 gramów
kakao100 gramów
żółtko jajka1 sztuka
Masa serowa:
budyń śmietankowy1 opakowanie
twaróg śmietankowy1 kilogram
cukier240 gramów
mleko100 mililitrów
biała czekolada400 gramów
jajko5 sztuk
waniliowy zapach do ciasta1 łyżeczka
Przygotowanie
Krok 1
Mieszamy składniki na spód w dużej misce. (zostawiamy białko z jajka do masy serowej). Wyrabiamy ręcznie, zawijamy w papier śniadaniowy lub folię i schładzamy przez ok. godzinę w zamrażarce.
Krok 2
Dużą tortownicę smarujemy resztką Kasi i wykładamy papierem.
Krok 3
Ciasto szybko ścieramy na tarce (duże oczka) i leciutko ugniatamy, robiąc ok. 2 cm boki. Spód pieczemy 30 minut w temp. 160 C.
Krok 4
Masa serowa: Ser ubijamy z cukrem i zapachem waniliowym. Jednocześnie wlewamy do rondelka mleko i wrzucamy czekoladę w małych cząstkach.
Krok 5
Po całkowitym rozpuszczeniu czekolady, przelewamy ją do miski z serem i dalej miksujemy.
Krok 6
Ubijamy białka na sztywno i pod koniec dodajemy żółtka.
Krok 7
Przelewamy żółtą piankę do masy serowej, mieszamy i wylewamy na zapieczony spód. Całość pieczemy ok. 60 min w temp. 170 C.
Krok 8
Ciasto przed podaniem należy ostudzić i schłodzić w lodówce przez przynajmniej 4 godzinki.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl