Czekoladowy serniczek

Składniki:

    spód
  • Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
  • mąka - 250 gramów
  • cukier - 130 gramów
  • kakao - 100 gramów
  • żółtko jajka - 1 sztuka
  • masa serowa
  • budyń śmietankowy - 1 opakowanie
  • twaróg śmietankowy - 1 kilogram
  • cukier - 240 gramów
  • mleko - 100 mililitrów
  • biała czekolada - 400 gramów
  • jajko - 5 sztuk
  • waniliowy zapach do ciasta - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Mieszamy składniki na spód w dużej misce. (zostawiamy białko z jajka do masy serowej). Wyrabiamy ręcznie, zawijamy w papier śniadaniowy lub folię i schładzamy przez ok. godzinę w zamrażarce.
  2. Dużą tortownicę smarujemy resztką Kasi i wykładamy papierem.
  3. Ciasto szybko ścieramy na tarce (duże oczka) i leciutko ugniatamy, robiąc ok. 2 cm boki. Spód pieczemy 30 minut w temp. 160 C.
  4. Masa serowa: Ser ubijamy z cukrem i zapachem waniliowym. Jednocześnie wlewamy do rondelka mleko i wrzucamy czekoladę w małych cząstkach.
  5. Po całkowitym rozpuszczeniu czekolady, przelewamy ją do miski z serem i dalej miksujemy.
  6. Ubijamy białka na sztywno i pod koniec dodajemy żółtka.
  7. Przelewamy żółtą piankę do masy serowej, mieszamy i wylewamy na zapieczony spód. Całość pieczemy ok. 60 min w temp. 170 C.
  8. Ciasto przed podaniem należy ostudzić i schłodzić w lodówce przez przynajmniej 4 godzinki.