Przygotowanie |
Krok 1 |
Mieszamy składniki na spód w dużej misce. (zostawiamy białko z jajka do masy serowej). Wyrabiamy ręcznie, zawijamy w papier śniadaniowy lub folię i schładzamy przez ok. godzinę w zamrażarce. |
Krok 2 |
Dużą tortownicę smarujemy resztką Kasi i wykładamy papierem. |
Krok 3 |
Ciasto szybko ścieramy na tarce (duże oczka) i leciutko ugniatamy, robiąc ok. 2 cm boki. Spód pieczemy 30 minut w temp. 160 C. |
Krok 4 |
Masa serowa: Ser ubijamy z cukrem i zapachem waniliowym. Jednocześnie wlewamy do rondelka mleko i wrzucamy czekoladę w małych cząstkach. |
Krok 5 |
Po całkowitym rozpuszczeniu czekolady, przelewamy ją do miski z serem i dalej miksujemy. |
Krok 6 |
Ubijamy białka na sztywno i pod koniec dodajemy żółtka. |
Krok 7 |
Przelewamy żółtą piankę do masy serowej, mieszamy i wylewamy na zapieczony spód. Całość pieczemy ok. 60 min w temp. 170 C. |
Krok 8 |
Ciasto przed podaniem należy ostudzić i schłodzić w lodówce przez przynajmniej 4 godzinki. |