Czekoladowy torcik
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • jajko - 6 sztuk
  • kakao - 3 łyżki
  • cukier - 1 szklanka
  • mąka - 1 szklanka
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia - 0.5 łyżeczek
  • sól - 1 szczypta
  • Kostka do pieczenia Kasia - 2 sztuki
  • żółtko - 3 sztuki
  • cukier puder - 0.5 szklanek
  • kakao - 4 łyżki
  • aromat rumowy - 1 opakowanie
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • masa krówkowa - 1 opakowanie
  • przegotowana woda - 1.5 szklanek
  • cytryna - 0.5 szklanek
  • cukier - 6 łyżeczek
  • wódka - 1 unit
  • truskawki - 1 unit

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopt: Rozdzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać sok z cytryny.
  2. Do innej miski wsypać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszać.
  3. Białka ubić, dodając szczyptę soli. Do białek dodać żółtka i razem wymieszać. Dodać mąkę i ponownie wymieszać.
  4. Wysmarować blachę Kasią, wlać masę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 45 minut.
  5. Krem czekoladowy: Kasię utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka, kakao i aromat. Wszystko zmiksować.
  6. Krem karmelowy: Kasię utrzeć na krem, po trochu dodać masę krówkową. Wymieszać.
  7. Nasączenie: Wszystko razem wymieszać.
  8. Ostudzony biszkopt podzielić na dwie części. Obie części nasączyć. Przełożyć kremem karmelowym.
  9. Wierzch i boki tortu nasmarować kremem czekoladowym.
  10. Na koniec udekorować według uznania i wstawić do lodówki.