Czekoladowy torcik

0


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
jajko6 sztuk
kakao3 łyżki
cukier1 szklanka
mąka1 szklanka
sok z cytryny1 łyżeczka
proszek do pieczenia0.5 łyżeczek
sól1 szczypta
Krem czekoladowy:
Kostka do pieczenia Kasia2 sztuki
żółtko3 sztuki
cukier puder0.5 szklanek
kakao4 łyżki
aromat rumowy1 opakowanie
Krem karmelowy:
Kostka do pieczenia Kasia1 sztuka
masa krówkowa1 opakowanie
Nasączenie:
przegotowana woda1.5 szklanek
cytryna0.5 szklanek
cukier6 łyżeczek
wódka1 unit
Dodatkowo:
truskawki1 unit
Przygotowanie
Krok 1
Biszkopt: Rozdzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać sok z cytryny.
Krok 2
Do innej miski wsypać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszać.
Krok 3
Białka ubić, dodając szczyptę soli. Do białek dodać żółtka i razem wymieszać. Dodać mąkę i ponownie wymieszać.
Krok 4
Wysmarować blachę Kasią, wlać masę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 45 minut.
Krok 5
Krem czekoladowy: Kasię utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka, kakao i aromat. Wszystko zmiksować.
Krok 6
Krem karmelowy: Kasię utrzeć na krem, po trochu dodać masę krówkową. Wymieszać.
Krok 7
Nasączenie: Wszystko razem wymieszać.
Krok 8
Ostudzony biszkopt podzielić na dwie części. Obie części nasączyć. Przełożyć kremem karmelowym.
Krok 9
Wierzch i boki tortu nasmarować kremem czekoladowym.
Krok 10
Na koniec udekorować według uznania i wstawić do lodówki.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl