Czereśnie z kremem z migdałów

Składniki:

  • cukier - 1 gram
  • jajka - 1 gram
  • cynamon - 1 gram
  • mąka ziemniaczana - 1 gram
  • sok z cytryny - 1 gram
  • czereśnie - 1 gram
  • śmietana kremówka - 1 gram
  • migdały - 1 gram
  • cukier waniliowy - 1 gram
  • sok z czerwonej porzeczki - 1 gram

Sposób przygotowania:

  1. Czereśnie wypłukać i wysuszyć, wydrylować. W garnuszku zagotować sok z czerwonej porzeczki i wrzucić do niego czereśnie i laskę cynamonu. Dodać do smaku 1 łyżkę cukru i sok z cytryny. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z niewielką ilością wody, którą potrzebujemy do zagęszczenia soku. Po zagęszczeniu soku, jeszcze raz zagotować i poczekać aż ostygnie. Migdały podsmażyć na patelni, ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem na jednolitą masę i dodać do nich migdały. Śmietanę kremówkę ubić, dosypując do niej powoli cukier waniliowy. Śmietanę dodać bardzo ostrożnie do wcześniej przygotowanej masy migdałowej. Taką masę przelać na kompot i obłożyć czereśniami.