Czerwona fasola z imbirem

Składniki:

  • fasola czerwona suszona - 250 gramów
  • Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr - 1 sztuka
  • przecier pomidorowy - 50 mililitrów
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • świeży imbir - 30 gramów
  • papryczka chilli - 3 sztuki
  • śmietana - 150 mililitrów
  • świeża kolendra - 0.5 pęczków
  • pieprz czarny - 1 łyżeczka
  • masło ghee - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę umyj, zalej świeżą wodą i pozostaw na noc. Następnego dnia fasolę odcedź, zalej wodą, dodaj kostkę Knorr i gotuj przez 10 minut, po czym garnek przykryj i gotuj, aż fasola będzie miękka.
  2. Z chili usuń pestki i drobno posiekaj.
  3. Na rozgrzanym maśle ghee smaż posiekany imbir z dwoma zmiażdżonymi ząbkami czosnku.
  4. Fasolę odcedź i dodaj do duszonych pomidorów. Duś jeszcze 10 minut. Podawaj posypane listkami kolendry.
  5. Dodaj chili, pomidory, śmietanę i wymieszaj.