Czerwona sałatka pieczarkowo tuńczykowa
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • tuńczyk rozdrobniony - 2 sztuki
  • cebule - 2 sztuki
  • oliwa - 2 łyżki
  • koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • posiekany szczypiorek - 2 łyżki
  • woda - 3 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • jajka na twardo - 4 sztuki
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Tuńczyka odciskamy z wody. Pieczarki kroimy na pół (lub jeśli są duże, na ćwiartki). Jajka kroimy w bardzo drobną kosteczkę.
  2. Cebule kroimy w piórka i podsmażamy na oliwie - nie za mocno, cebula powinna być miękka ale nie zrumieniona.
  3. Do cebuli dodajemy wodę i koncentrat pomidorowy. Gotujemy około 3 minuty i mieszamy do czasu, aż składniki się połączą. Sosem cebulowo pomidorowym zalewamy tuńczyka, jajka i pieczarki. Następnie dodajemy szczypiorek, natkę, kosteczkę cebulową i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  4. Sałatkę wstawiamy do lodówki aby smaki się połączyły na co najmniej 2-3 godziny.