Czeski placek
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 160 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 3 szklanki
  • cukier - 0.5 szklanek
  • żółtko - 3 sztuki
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 łyżeczka
  • miód - 2 łyżki
  • śmietana - 3 łyżki
  • krem
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • aromat arakowy. - 1 opakowanie
  • cukier - 0.5 szklanek
  • mleko - 2 szklanki
  • grysik - 4 łyżki
  • polewa
  • gorzka czekolada - 1 opakowanie
  • śmietana 30% - 100 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na ciasto połączyć ze sobą - ciasto powinno być dość rzadkie - ew. dodać więcej śmietany.
  2. Z ciasta upiec 3 placki.
  3. Każdy jeszcze na ciepło zawinąć w wilgotna ściereczkę.
  4. Masa: Grysik wsypać na zimne mleko, gotować ciągle mieszając, po ugotowaniu dobrze ostudzić.
  5. Kasię utrzeć z cukrem, dodać zimny grysik.
  6. Placki przekładać masą grysikową.
  7. Pod grysik można dodać cieniutką warstwę powideł śliwkowych.
  8. Na wierzch dajemy polewę czekoladową (czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem ze śmietanką).