Czeskie knedle

Składniki:

  • bułki czerstwe bez skóry - 8 sztuk
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 2 łyżeczki
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • Menu ze Smakiem Sos borowikowy Knorr - 1 sztuka
  • jajka - 6 sztuk
  • mleko - 500 mililitrów
  • masło - 8 dekagramów

Sposób przygotowania:

  1. Bułki pokrój w kostkę, wrzuć do miski i zalej mlekiem.
  2. W czasie, gdy bułki będą nasiąkać mlekiem, utrzyj 6 żółtek z masłem oraz 2 łyżeczkami Przyprawy Uniwersalnej Delikat Knorr.
  3. Wyciśnij z bułek mleko, tak, żeby były jedynie rozmoczone, dorzuć 3 łyżki posiekanej natki pietruszki i zmiksuj z wcześniej przygotowanymi żółtkami.
  4. Ubij białka na pianę. Dodaj do bułek i delikatnie wymieszaj.
  5. W wysokim garnku zagotuj wodę i lekko ją posól. Z ciasta uformuj wałek. Kuchenną serwetę sparz wrzątkiem i odciśnij z niej wodę. Posmaruj ją masłem lub margaryną i ułóż w posmarowanym miejscu ciasto.
  6. Zawiń knedla w serwetę, a jej końce przywiąż do drewnianego patyka (może być drewniana łyżka). Ułóż łyżkę w poprzek garnka tak, aby knedel zanurzył się w wodzie. Gotujemy około 40-50 minut na małym ogniu. Po wyciągnięciu z wody knedel powinien przez kilka minut stygnąc, potem pokrój go na plastry.
  7. Sos borowikowy Knorr wymieszaj z 300 mililitrami zimnej wody i zagotuj. Podawaj z pokrojonymi w plastry knedlami.