Czeskie kołaczyki

Składniki:

  • ziemniaki - 300 gramów
  • dżem wiśniowy
  • mleko - 1 szklanka
  • mąka - 300 gramów
  • cukier - 1 łyżka
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • drożdże - 20 gramów
  • cukier wanilinowy - 1 opakowanie
  • jajko - 1 sztuka
  • masło - 1 łyżka

Zamów świeże składniki z dostawą do domu do wybranych przepisów.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj. Przeciśnij przez praskę.
  2. Do przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodaj przesianą mąkę, szczyptę soli i sok z cytryny, dobrze wymieszaj. Dodaj zaczyn drożdżowy i stopione masło. . Z całości wyrób gładkie, jednolite ciasto.
  3. Posyp z wierzchu mąką, przykryj bawełnianą ściereczką i postaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto będzie gotowe, rozwałkuj je na podsypanej mąką stolnicy, pokrój na kwadraty o boku 10-15 cm.
  4. Na środku każdego kwadratu umieść łyżeczkę dżemu. Rogi ciasta złącz "w kopertę". Ułóż na natłuszczonej i wysypanej mąką blasze. Odstaw na 15 minut w ciepłym miejscu, aby ciasto zwiększyło swoją objętość.
  5. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz na złoty kolor. Posyp cukrem waniliowym.