Czosnkowe udka

Składniki:

  • Rosół z kury Knorr - 0.5 szklanek
  • cebula - 2 sztuki
  • olej - 3 łyżki
  • pieprz
  • pomidory - 4 sztuki
  • tymianek - 2 łyżki
  • sól
  • zioła prowansalskie
  • czosnek - 1 sztuka
  • koncentrat pomidorowy - 4 łyżki
  • małe udka kurczaka - 6 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Natrzyj solą i oprósz pieprzem orz ziołami prowansalskimi udka, ułóż w naczyniu żaroodpornym i skrop olejem.
  2. Obierz cebulki i pokrój w piórka, a pomidory w kawałki.
  3. Bulion Knorr wymieszaj z koncentratem pomidorowym.
  4. Główkę czosnku pokrój w plastry, a ząbki obierz.
  5. Mięso obłóż pomidorami, cebulkami, plasterkami i ząbkami czosnku. Podlej bulionem Knorr z koncentratem, dołóż tymianek. Oprósz solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
  6. Piecz około 50 minut w 200 stopni. Często podlewaj sosem powstałym z pieczenia.