Czosnkowo-pomidorowa sałatka

Składniki:

  • pomidory - 4 sztuki
  • pieprz
  • sól
  • ostra papryka w proszku - 1 łyżeczka
  • bazylia natka pietruszki - 1 łyżeczka
  • oregano - 1 łyżeczka
  • słodka mielona papryka - 1 łyżeczka
  • białe wino - 1 szklanka
  • kromki Ciabatta - 6 sztuk
  • czosnek ząbek - 1 sztuka
  • olej - 6 łyżek
  • rosół na włoszczyźnie - 4 szklanki

Sposób przygotowania:

  1. Obrany czosnek pokrój w plasterki. Obrane pomidory pokrój w kostkę.
  2. Czosnek zeszklij na 3 łyżkach oliwy, dodaj pomidory, słodka paprykę, oregano, bazylię i duś 5 minut.
  3. Dołóż 3 porwane kromki Ciabatty, wlej wino i bulion Knorr. Gotuj 20 minut, zmiksuj i dopraw solą i pieprzem.
  4. Pozostałe kromki Ciabattę pokrój w kostkę i zrumień na reszcie oleju.
  5. Zupę rozlej do miseczek, posyp posiekana natka i grzankami, a także papryką ostrą.