Czosnkowo ziołowe bułeczki
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • mąka pszenna - 360 gramów
  • mleko - 200 mililitrów
  • drożdże - 15 gramów
  • sól - 2 łyżeczki
  • suszony tymianek - 3 szczypty
  • jajko - 1 sztuka
  • Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr - 1 sztuka
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowujemy zaczyn z 5 łyżek ciepłego mleka, drożdży i 2 łyżek mąki. Odstawiamy go w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  2. Mąkę łączymy z rozkruszonymi kosteczkami, dodajemy ciepłe mleko i pozostałą mąkę. zagniatamy elastyczne ciasto (około 10 minut) i odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło objętość (około 45 minut).
  3. Ciasto dzielimy na 8 kulek i formujemy z nich bułeczki (ja akurat zrobiłam ślimaczki). Bułeczki smarujemy rozmieszanym jajkiem, posypujemy gruboziarnistą solą i tymiankiem.
  4. Wstawiamy je do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 15 minut.