Czosnkowy kurczak w sosie słodko-kwaśnym
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pierś z kurczaka - 400 gramów
  • Fix Kurczak słodko-kwaśny Knorr - 1 opakowanie
  • ząbek czosnku - 5 sztuk
  • mąka pszenna - 40 gramów
  • imbir - 10 gramów
  • sos sojowy - 20 mililitrów
  • Chili z Indii Knorr - 5 gramów
  • olej - 500 mililitrów
  • woda - 300 mililitrów
  • jajko - 3 sztuki
  • mąka ziemniaczana - 60 gramów
  • proszek do pieczenia - 5 gramów
  • woda gazowana - 100 mililitrów
  • sól - 3 gramy

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka pokrój w kostkę o boku 1 centymetra.
  2. W misce wymieszaj suche przyprawy z mąką, w drugiej misce - sos sojowy z przeciśniętym czosnkiem. Oddziel białka jaj od żółtek.
  3. Surowego kurczaka obsmaż w głębokim tłuszczu, aż lekko zbrązowieje, lecz pozostanie surowy w środku. Po usmażeniu przełóż do miski z mokrymi przyprawami, następnie do miski z suchymi.
  4. Przygotuj ciasto: ubij pianę z białek, zmieszaj wszystkie suche składniki i dodaj do piany, na końcu dodaj gazowaną wodę i wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstego ciasta naleśnikowego.
  5. Maczaj kawałki kurczaka i ponownie smaż w głębokim tłuszczu, średnio rozgrzanym, przez 5-7 minut, aż ciasto złapie złotobrązowy kolor. Możesz jeden kawałek kurczaka przekroić, aby upewnić się czy nie jest surowy.
  6. Fix Knorr wymieszaj z 300 mililitrami wody. Zagotuj. Gotowego kurczaka podawaj z sosem oddzielnie.