Przygotowanie |
Krok 1 |
Dzień wcześniej fasolę i cieciorkę zalej zimną wodą. Ziemniaki obierz, pokrój w grubą 3 cm kostkę, lekko obgotuj i odstaw na bok. |
Krok 2 |
Mięso pokrój w grubą 3 cm kostkę, oprósz płatkami chili Knorr, gałką muszkatołową, kminkiem, pieprzem, solą i odstaw na bok na kilka godzin. Po tym czasie obsmaż je na oliwie. |
Krok 3 |
Cebule i marchew pokrój w półplastry, posiekaj czosnek. Warzywa obsmaż na oliwie na złoty kolor. Pomidory sparz we wrzącej wodzie, usuń z nich skórkę i pokrój w drobną kosteczkę. |
Krok 4 |
W dużym żeliwnym lub glinianym garnku układaj warstwami podsmażone mięso, cebulę, plastry marchwi, kaszę, ziemniaki, fasolę, ciecierzycę i pomidory. Na każdą warstwę dodaj po kilka listków laurowych oraz kilka ziarenek ziela angielskiego. Całość zalej niecałym litrem wody, zagotuj. |
Krok 5 |
Przykryty garnek wstaw do nagrzanego do 160°C piekarnika na około 3 godziny. |