Delicja orzechowa
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 150-200 °C

Składniki:

    biszkopt
  • jajko - 10 sztuk
  • cukier - 300 gramów
  • mąka krupczatka - 270 gramów
  • kakao - 2 łyżki
  • przegotowana woda - 10 łyżek
  • sól - 1 szczypta
  • proszek do pieczenia - 1 szczypta
  • nadzienie
  • orzech włoski - 500 gramów
  • cukier puder - 250 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
  • polewa
  • mleko - 4 łyżki
  • gorzka czekolada - 100 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Białka, cukier, szczyptę soli, kakao i 9 łyżek przegotowanej gorącej wody ubić na sztywno.
  2. Dodać żółtka, dalej ubijając.
  3. Mąkę krupczatkę i szczyptę proszku do pieczenia dodać przez sitko i delikatnie wymieszać rózgą.
  4. Piec 15-20 minut w temperaturze 150-200 stopni.
  5. Kasię, mleko i cukier zagotować, dodać orzechy i wymieszać na jednolitą masę.
  6. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dolewając mleko.
  7. Na upieczony biszkopt kakaowy nakładamy masę orzechową, polewamy gorącą czekoladą i równomiernie ją rozprowadzamy.