Delicja orzechowa

0


Łatwe


30 min.


1 os.

Składniki
Biszkopt:
jajko10 sztuk
cukier300 gramów
mąka krupczatka270 gramów
kakao2 łyżki
przegotowana woda10 łyżek
sól1 szczypta
proszek do pieczenia1 szczypta
Nadzienie:
orzech włoski500 gramów
cukier puder250 gramów
Kostka do pieczenia Kasia200 gramów
Polewa:
mleko4 łyżki
gorzka czekolada100 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Białka, cukier, szczyptę soli, kakao i 9 łyżek przegotowanej gorącej wody ubić na sztywno.
Krok 2
Dodać żółtka, dalej ubijając.
Krok 3
Mąkę krupczatkę i szczyptę proszku do pieczenia dodać przez sitko i delikatnie wymieszać rózgą.
Krok 4
Piec 15-20 minut w temperaturze 150-200 stopni.
Krok 5
Kasię, mleko i cukier zagotować, dodać orzechy i wymieszać na jednolitą masę.
Krok 6
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dolewając mleko.
Krok 7
Na upieczony biszkopt kakaowy nakładamy masę orzechową, polewamy gorącą czekoladą i równomiernie ją rozprowadzamy.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl