Delicja pomarańczowa
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 25 minut
  • 170 C °C

Składniki:

    ciasto
  • jajko - 4 sztuki
  • cukier - 0.75 szklanek
  • mąka ziemniaczana - 0.25 szklanek
  • mąka pszenna - 0.75 szklanek
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • olej - 1 łyżka
  • krem
  • mandarynki z puszki - 2 opakowania
  • sok pomarańczowy - 2 szklanki
  • budyń waniliowy - 2 opakowania
  • masa śmietanowa
  • śmietana 30% - 600 mililitrów
  • cukier puder - 3 łyżki
  • żelatyna - 3 łyżeczki
  • polewa
  • herbatniki - 1 opakowanie
  • śmietana 30% - 3 łyżki
  • czekolada - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, następnie po jednym żółtku.
  2. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z masą, dodać olej.
  3. Upiec biszkopt w formie 24 x 34 cm.
  4. Po wystudzeniu biszkopta zdjąć jego wierzch -skórkę.
  5. Zagotować sok z pomarańczy, a w soku z mandarynek rozprowadzić budynie i wlać go do gotującego soku pomarańczowego.
  6. Ugotowany budyń połączyć z mandarynkami i gorący wyłożyć na biszkopt.
  7. Odstawić do wystygnięcia.
  8. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i dodać żelatynę rozpuszczoną w 1/3 szklance gorącej wody.
  9. Śmietanę wyłożyć na budyń. Na śmietanie ułożyć herbatniki i zalać je czekoladą rozpuszczoną w ciepłej śmietanie. Dowolnie udekorować. Smacznego!