Delicja pomarańczowa

1


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
jajko4 sztuki
cukier0.75 szklanek
mąka ziemniaczana0.25 szklanek
mąka pszenna0.75 szklanek
proszek do pieczenia1 łyżeczka
olej1 łyżka
Krem:
mandarynki z puszki2 opakowania
sok pomarańczowy2 szklanki
budyń waniliowy2 opakowania
Masa śmietanowa:
śmietana 30%600 mililitrów
cukier puder3 łyżki
żelatyna3 łyżeczki
Polewa:
herbatniki1 opakowanie
śmietana 30%3 łyżki
czekolada1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, następnie po jednym żółtku.
Krok 2
Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z masą, dodać olej.
Krok 3
Upiec biszkopt w formie 24 x 34 cm.
Krok 4
Po wystudzeniu biszkopta zdjąć jego wierzch -skórkę.
Krok 5
Zagotować sok z pomarańczy, a w soku z mandarynek rozprowadzić budynie i wlać go do gotującego soku pomarańczowego.
Krok 6
Ugotowany budyń połączyć z mandarynkami i gorący wyłożyć na biszkopt.
Krok 7
Odstawić do wystygnięcia.
Krok 8
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i dodać żelatynę rozpuszczoną w 1/3 szklance gorącej wody.
Krok 9
Śmietanę wyłożyć na budyń. Na śmietanie ułożyć herbatniki i zalać je czekoladą rozpuszczoną w ciepłej śmietanie. Dowolnie udekorować. Smacznego!
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl