Delicja śmietankowo-jabłkowa
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • jajko - 6 sztuk
  • cukier - 1 szklanka
  • mąka - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • jabłko - 1.5 kilogramów
  • woda - 0.33 szklanek
  • galaretka cytrynowa - 2 opakowania
  • śnieżka - 2 opakowania
  • żelatyna - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników upiec 3 takie same biszkopty. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z resztą. Piec w temp. 160-180C ok. 20 minut.
  2. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka i dusić z wodą ok. 15 min.
  3. Wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Ostudzić.
  4. Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wody.
  5. Śnieżki przygotować według przepisu na opakowaniu.
  6. Gdy żelatyna zacznie tężeć, dodać do śmietany.
  7. Przełożenie biszkopt-masa jabłkowa-masa śmietanowa-biszkopt-masa jabłkowa-masa śmietanowa-biszkopt-masa jabłkowa.