Delicje - mak - kokos
  • 60 minut
  • Łatwe

Składniki:

    biszkopt
  • jajko - 5 sztuk
  • cukier - 1 szklanka
  • mąka - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • biszkopt makowo - kokosowy
  • białko - 5 sztuk
  • cukier - 1 szklanka
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • wiórki kokosowe - 20 dekagramów
  • mak - 0.33 szklanek
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • masa budyniowa
  • mleko - 0.5 litrów
  • żółtka - 5 sztuk
  • cukier - 0.5 szklanek
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • dodatki
  • delicje - 2 opakowania
  • czerwona galaretka - 2 opakowania

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopt: Utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę i dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  2. Piec ok. 30min.
  3. Makowo - kokosowy: Ubić pianę z białek na sztywno, dodać cukier i ciągle ubijać.
  4. Wsypać mąkę, kokos, mak i proszek do pieczenia.
  5. Ciasto najlepiej piec na folii aluminiowej.
  6. Piec ok. 20 min.
  7. Masa budyniowa: Odlać 3/4 szklanki mleka, gdzie roztrzepać żółtka i mąkę.
  8. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem i waniliowym i ugotować budyń.
  9. Po ostudzeniu dodawać po łyżce do utartej Kasi.
  10. Masę podzielić na 2 części.
  11. Jedną posmarować biszkopt, nałożyć na to placek makowo-kokosowy i rozsmarować drugą część masy.
  12. Ułożyć na to delicje. Najlepiej częścią czekoladową do spodu. Zalać tężejącą galaretką. SMACZNEGO !!!