Delikatna sałatka z sarniny

Składniki:

  • cebula - 1 sztuka
  • sól - 1 szczypta
  • kolendra - 0.5 pęczków
  • rzodkiewka - 10 sztuk
  • gorzka pomarańcza - 1 sztuka
  • sarnina z łopatki - 600 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj, zalej wodą, posól i gotuj na małym ogniu przez ok. godzinę do momentu, gdy będzie miękkie. Osącz, ostudź i potnij w kostkę.
  2. Cebulę i rzodkiewki oczyść, posiekaj drobno i wymieszaj razem z sokiem wyciśniętym z pomarańczy.
  3. Papryczki pokrój w talarki, kolendrę posiekaj i dodaj do reszty warzyw. Dopraw do smaku i tak przygotowanym sosem zalej mięso.
  4. Przed podaniem sałatkę z sarniny schłodź przez ok. 1 godzinę w lodówce.