Delikatne ciasto śliwkowe
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 170 °C

Składniki:

  • jajko - 6 sztuk
  • cukier - 0.75 szklanek
  • olej - 150 mililitrów
  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • śliwki - 0.6 kilogramów
  • kakao - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania, dodając stopniowo cukier. Ubijać.
  2. Dodać żółtka, po kolei, ubijając. Wlewać olej, dalej ubijając.
  3. Mąkę z proszkiem przesiać, delikatnie wmieszać do ciasta.
  4. Ciasto wlać do formy 30 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia (ja miałam mniejszą formę, więc ciasto wyszło wyższe).
  5. Na wierzch wysypać owoce.
  6. Piec w temperaturze 170ºC .
  7. Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)