Delikatne leniwe z maślanką
  • 15 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • twaróg - 300 gramów
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • mąka pszenna - 0.33 szklanek
  • dodatkowa mąka do podsypania - 1 łyżka
  • jajko - 1 sztuka
  • cukier wanilinowy - 1 łyżka
  • maślanka - 150 mililitrów
  • miód - 2 łyżki
  • świeża mięta listki - 5 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Ser przetrzyj przez sito i wymieszaj z jajkiem oraz cukrem waniliowym. Do gotowej masy dodaj mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i zagnieć szybko i energicznie ciasto.
  2. Z ciasta uformuj kilka walcy, spłaszcz je ręką. Nożem zrób wzorek i krój w romby. Wrzuć leniwe na wrzątek i gotuj do wypłynięcia. Następnie podsyp delikatnie mąką, podziel ciasto na mniejsze kawałki i z każdego uformuj wałek.
  3. Wałki ciasta pokrój nożem na kwadraty. Następnie dłońmi uformuj małe kulki i gotuj w wodzie 2-3 minuty.
  4. Ugotowane przełóż na talerz, polej miodem i podawaj udekorowane miętą. Możesz również dodać ulubioną konfiturę owocową.