Delikatne leniwe z maślanką

16


Łatwe


15 min.


4 os.

Składniki
twaróg300 gramów
mąka ziemniaczana1 łyżka
mąka pszenna0.33 szklanek
dodatkowa mąka do podsypania1 łyżka
jajko1 sztuka
cukier wanilinowy1 łyżka
maślanka150 mililitrów
miód2 łyżki
świeża mięta listki5 sztuk
Przygotowanie
Krok 1
Ser przetrzyj przez sito i wymieszaj z jajkiem oraz cukrem waniliowym. Do gotowej masy dodaj mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i zagnieć szybko i energicznie ciasto.
Krok 2
Z ciasta uformuj kilka walcy, spłaszcz je ręką. Nożem zrób wzorek i krój w romby. Wrzuć leniwe na wrzątek i gotuj do wypłynięcia. Następnie podsyp delikatnie mąką, podziel ciasto na mniejsze kawałki i z każdego uformuj wałek.
Krok 3
Wałki ciasta pokrój nożem na kwadraty. Następnie dłońmi uformuj małe kulki i gotuj w wodzie 2-3 minuty.
Krok 4
Ugotowane przełóż na talerz, polej miodem i podawaj udekorowane miętą. Możesz również dodać ulubioną konfiturę owocową.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl