Przygotowanie |
Krok 1 |
Wyszoruj dokładnie małże pod bieżącą wodą i usuń wąsiki. |
Krok 2 |
Wino zagotuj razem z ziołami i odrobiną soli, po 3 minutach wrzuć małże i gotuj przez 10-15 minut do momentu, gdy muszle się otworzą. |
Krok 3 |
Osącz. Muszle, które się nie otworzyły wyrzuć, nie nadają się do jedzenia. Z pozostałych wyciągnij mięso. |
Krok 4 |
Czosnek obierz, pokrój w plasterki, chili rozetnij na polówki, wyciągnij pestki i potnij w małe kawałki. |
Krok 5 |
W słoikach układaj warstwy mięsa, czosnku i chili. |
Krok 6 |
Oliwę wymieszaj z pozostałym po gotowaniu winem, zalej przygotowane słoiki, zakręć i odstaw na ok. 2-3 dni do lodówki. Delikatne małże podawaj z octem lub dodaj do sałatek. |