| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Wyszoruj dokładnie małże pod bieżącą wodą i usuń wąsiki. |
| Krok 2 |
| Wino zagotuj razem z ziołami i odrobiną soli, po 3 minutach wrzuć małże i gotuj przez 10-15 minut do momentu, gdy muszle się otworzą. |
| Krok 3 |
| Osącz. Muszle, które się nie otworzyły wyrzuć, nie nadają się do jedzenia. Z pozostałych wyciągnij mięso. |
| Krok 4 |
| Czosnek obierz, pokrój w plasterki, chili rozetnij na polówki, wyciągnij pestki i potnij w małe kawałki. |
| Krok 5 |
| W słoikach układaj warstwy mięsa, czosnku i chili. |
| Krok 6 |
| Oliwę wymieszaj z pozostałym po gotowaniu winem, zalej przygotowane słoiki, zakręć i odstaw na ok. 2-3 dni do lodówki. Delikatne małże podawaj z octem lub dodaj do sałatek. |