Delikatne marynowane małże

1


Średnie


45 min.


4 os.

Składniki
tymianek2 łyżeczki
rozmaryn1 łyżeczka
białe wino0.5 litrów
oliwa200 mililitrów
czosnek ząbki 2 sztuki
papryczka chili6 sztuk
małże2 kilogramy
Przygotowanie
Krok 1
Wyszoruj dokładnie małże pod bieżącą wodą i usuń wąsiki.
Krok 2
Wino zagotuj razem z ziołami i odrobiną soli, po 3 minutach wrzuć małże i gotuj przez 10-15 minut do momentu, gdy muszle się otworzą.
Krok 3
Osącz. Muszle, które się nie otworzyły wyrzuć, nie nadają się do jedzenia. Z pozostałych wyciągnij mięso.
Krok 4
Czosnek obierz, pokrój w plasterki, chili rozetnij na polówki, wyciągnij pestki i potnij w małe kawałki.
Krok 5
W słoikach układaj warstwy mięsa, czosnku i chili.
Krok 6
Oliwę wymieszaj z pozostałym po gotowaniu winem, zalej przygotowane słoiki, zakręć i odstaw na ok. 2-3 dni do lodówki. Delikatne małże podawaj z octem lub dodaj do sałatek.
Autor: pasibrzuchPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl