Delikatne marynowane małże

Składniki:

  • tymianek - 2 łyżeczki
  • rozmaryn - 1 łyżeczka
  • białe wino - 0.5 litrów
  • oliwa - 200 mililitrów
  • czosnek ząbki - 2 sztuki
  • papryczka chili - 6 sztuk
  • małże - 2 kilogramy

Sposób przygotowania:

  1. Wyszoruj dokładnie małże pod bieżącą wodą i usuń wąsiki.
  2. Wino zagotuj razem z ziołami i odrobiną soli, po 3 minutach wrzuć małże i gotuj przez 10-15 minut do momentu, gdy muszle się otworzą.
  3. Osącz. Muszle, które się nie otworzyły wyrzuć, nie nadają się do jedzenia. Z pozostałych wyciągnij mięso.
  4. Czosnek obierz, pokrój w plasterki, chili rozetnij na polówki, wyciągnij pestki i potnij w małe kawałki.
  5. W słoikach układaj warstwy mięsa, czosnku i chili.
  6. Oliwę wymieszaj z pozostałym po gotowaniu winem, zalej przygotowane słoiki, zakręć i odstaw na ok. 2-3 dni do lodówki. Delikatne małże podawaj z octem lub dodaj do sałatek.