Delikatny jabłecznik
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
  • cukier - 250 gramów
  • jajka - 6 sztuk
  • mąka - 400 gramów
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • sól - 1 szczypta
  • olejek cytrynowy - 1 sztuka
  • mleko - 3 łyżeczki
  • jabłka - 1.5 kilogramów
  • rodzynki - 40 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 25 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Rozetrzeć Kasię na jednolitą masę.
  2. Stale ucierając dodawać stopniowo cukier, cukier waniliowy, sól i aromat cytrynowy, a potem jajka (po jednym, każde ucierać 0.5 min).
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy.
  4. Dodać mleko. Użyć taką ilość mleka, aby ciasto z trudem odchodziło od łyżki.
  5. Tak przygotowane ciasto wyłożyć na blachę.
  6. Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, kilka razy naciąć wzdłuż każdą ćwiartkę i ułożyć na cieście. Posmarować stopioną Kasią i posypać rodzynkami.