Delikatny schab
  • 60 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • schab środkowy bez kości - 1 kilogram
  • ketchup Hellmann’s Napoli - 100 mililitrów
  • olej - 2 łyżki
  • mała cebula - 1 sztuka
  • ocet balsamiczny - 4 łyżki
  • Papryka ostra z Hiszpanii Knorr - 1 łyżka
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • miód - 2 łyżki
  • Przyprawa do mięs Knorr - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojoną w drobna kostkę cebulę, posiekany czosnek. Dodaj miód i poczekaj aż ulegnie częściowej karmelizacji, następnie dodaj ocet. Całość gotuj chwilę, po czym dodaj ketchup i przyprawę do mięs. Całość dokładnie wymieszaj, gotuj jeszcze przez około 1 minutę.
  2. Mięso oczyść z błon, natrzyj powstała marynatą, odstaw do lodówki na jeden dzień.
  3. Mięso przykryj folią i wstaw do nagrzanego do 180 C piekarnika na ok. 50 minut.