Deser biszkoptowo-owocowy

Składniki:

  • cukier - 2 łyżki
  • masło - 1 łyżka
  • śmietana kremówka - 1 szklanka
  • opakowanie biszkoptów - 1 gram
  • kilka kostek kandyzowanej papai - 1 gram
  • owoców kiwi - 5 sztuk
  • szklanka białego wina musującego lub szmpana półwytrawnego - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Na początek ubić na sztywno śmietanę z jedną łyżką cukru. Kiwi umyć, obrać ze skórki i pokroić, następnie rozdusić kiwi widelcem pozostawiając 4 plasterki kiwi do ozdoby. Potem powstałą masę z kiwi posłodzić jedną łyżeczką cukru i zmiksować. Masę przełożyć do miseczek lub specjalnych szklanych pucharków. Następnie biszkopty pomoczyć w szampanie lub winie, ale nie za długo. Ułożyć je na masie z kiwi. Stopić masło, potem je ostudzić i polać biszkopty. Na wierzch wyłożyć bitą śmietanę (najlepiej bitą śmietanę przełożyć do szprycy i wtedy udekorować bitą śmietaną). Na koniec ozdobić plastrami kiwi i kandyzowaną papają.