Deser czekoladowy
  • 60 minut
  • Trudne

Wskazówki pieczenia:

  • 5 minut
  • 200 °C

Składniki:

  • jajko - 8 sztuk
  • cukier - 10 łyżek
  • mąka - 4 łyżki
  • kakao - 1 łyżka
  • gęsta śmietana - 600 mililitrów
  • mleko - 250 mililitrów
  • czekolada mleczna - 1.5 opakowań
  • gorzka czekolada - 3.5 opakowania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt: rozgrzać piekarnik do temperatury 200 C.
  2. Wyłożyć dwie płytkie prostokątne (25x30 cm) formy do biszkoptów papierem do pieczenia.
  3. 4 jajka i 4 łyżki cukru ubijać mikserem przez 5-7 minut, przesiać 4 łyżki mąki i kakao i ostrożnie wymieszać do masy jajecznej.
  4. Przerwać mieszanie, gdy tylko masa będzie jednolita.
  5. Wlać do form i piec na środkowej półce w piekarniku przez 5-6 minut, aż ciasto stanie się sprężyste i zacznie się kurczyć.
  6. Przewrócić na druciany ruszt.
  7. Drugi ruszt położyć na wierzchu i ponownie przewrócić: usunąć pierwszy ruszt i pozostawić ciasto, by ostygło.
  8. Usunąć papier.
  9. Przyciąć biszkopt i wyłożyć nim formę do pasztetów o wymiarach 19x9x7 cm, o pojemności 1,75 l.
  10. Prostokąt ciasta o wymiarach 19x9 cm zachować na wierzch.
  11. Przygotować mus z mlecznej czekolady, ubić 300 ml śmietany tak, by „ciągnęła się” za trzepaczką.
  12. Włożyć 1,5 tabliczki czekolady mlecznej do miseczki.
  13. Napełnić rondelek do połowy wodą i zagotować.
  14. Zdjąć z ognia i postawić na nim miskę z czekoladą tak, by nie dotykała wody.
  15. Zdjąć miskę z rondelka.
  16. W rondelku na małym ogniu rozpuścić w 45 ml wody z 2 łyżkami cukru, zagotować.
  17. W miseczce zacząć ubijać 2 żółtka, zalać nadal wrzącym syropem i ubijać je, aż mieszanina będzie gęsta i ostygnie.
  18. Dodać czekoladę i szybko zamieszać (nie wolno mieszać za długo).
  19. Dodać bitą śmietanę, po czym plastikową łopatką lub metalową łyżką zmieszać ją z czekoladową masą.
  20. Przygotować mus z ciemnej czekolady: postępować wg wskazówek podanych w musie z mlecznej czekolady, ale zamiast mlecznej czekolady użyć ciemnej.
  21. Wlać mus z mlecznej czekolady do formy, wygładzić łyżeczką, następnie wlać mus z ciemnej czekolady.
  22. Przykryć zachowanym biszkoptowym prostokątem i chłodzić 1 godzinę w zamrażalniku lub 2 godziny w lodówce.
  23. Przygotować polewę: rozgrzać mleko prawie do wrzenia.
  24. Wlać do czekolady i dobrze wymieszać.
  25. W 75 ml wody rozpuścić 2 łyżki cukru i doprowadzić do wrzenia.
  26. Wlać do czekolady.
  27. Wyjąć deser z lodówki i, przewracając formę, wyłożyć go na druciany ruszt.
  28. Podstawić pod ruszt półmisek i oblać deser polewą.
  29. Następnie przełożyć go na czysty półmisek, podawać w temperaturze pokojowej.