Deser czekoladowy

1


Trudne


60 min.


1 os.

Składniki
jajko8 sztuk
cukier10 łyżek
mąka4 łyżki
kakao1 łyżka
gęsta śmietana600 mililitrów
mleko250 mililitrów
czekolada mleczna1.5 opakowań
gorzka czekolada3.5 opakowania
Przygotowanie
Krok 1
Przygotować biszkopt: rozgrzać piekarnik do temperatury 200 C.
Krok 2
Wyłożyć dwie płytkie prostokątne (25x30 cm) formy do biszkoptów papierem do pieczenia.
Krok 3
4 jajka i 4 łyżki cukru ubijać mikserem przez 5-7 minut, przesiać 4 łyżki mąki i kakao i ostrożnie wymieszać do masy jajecznej.
Krok 4
Przerwać mieszanie, gdy tylko masa będzie jednolita.
Krok 5
Wlać do form i piec na środkowej półce w piekarniku przez 5-6 minut, aż ciasto stanie się sprężyste i zacznie się kurczyć.
Krok 6
Przewrócić na druciany ruszt.
Krok 7
Drugi ruszt położyć na wierzchu i ponownie przewrócić: usunąć pierwszy ruszt i pozostawić ciasto, by ostygło.
Krok 8
Usunąć papier.
Krok 9
Przyciąć biszkopt i wyłożyć nim formę do pasztetów o wymiarach 19x9x7 cm, o pojemności 1,75 l.
Krok 10
Prostokąt ciasta o wymiarach 19x9 cm zachować na wierzch.
Krok 11
Przygotować mus z mlecznej czekolady, ubić 300 ml śmietany tak, by „ciągnęła się” za trzepaczką.
Krok 12
Włożyć 1,5 tabliczki czekolady mlecznej do miseczki.
Krok 13
Napełnić rondelek do połowy wodą i zagotować.
Krok 14
Zdjąć z ognia i postawić na nim miskę z czekoladą tak, by nie dotykała wody.
Krok 15
Zdjąć miskę z rondelka.
Krok 16
W rondelku na małym ogniu rozpuścić w 45 ml wody z 2 łyżkami cukru, zagotować.
Krok 17
W miseczce zacząć ubijać 2 żółtka, zalać nadal wrzącym syropem i ubijać je, aż mieszanina będzie gęsta i ostygnie.
Krok 18
Dodać czekoladę i szybko zamieszać (nie wolno mieszać za długo).
Krok 19
Dodać bitą śmietanę, po czym plastikową łopatką lub metalową łyżką zmieszać ją z czekoladową masą.
Krok 20
Przygotować mus z ciemnej czekolady: postępować wg wskazówek podanych w musie z mlecznej czekolady, ale zamiast mlecznej czekolady użyć ciemnej.
Krok 21
Wlać mus z mlecznej czekolady do formy, wygładzić łyżeczką, następnie wlać mus z ciemnej czekolady.
Krok 22
Przykryć zachowanym biszkoptowym prostokątem i chłodzić 1 godzinę w zamrażalniku lub 2 godziny w lodówce.
Krok 23
Przygotować polewę: rozgrzać mleko prawie do wrzenia.
Krok 24
Wlać do czekolady i dobrze wymieszać.
Krok 25
W 75 ml wody rozpuścić 2 łyżki cukru i doprowadzić do wrzenia.
Krok 26
Wlać do czekolady.
Krok 27
Wyjąć deser z lodówki i, przewracając formę, wyłożyć go na druciany ruszt.
Krok 28
Podstawić pod ruszt półmisek i oblać deser polewą.
Krok 29
Następnie przełożyć go na czysty półmisek, podawać w temperaturze pokojowej.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl