| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Przygotować biszkopt: rozgrzać piekarnik do temperatury 200 C. |
| Krok 2 |
| Wyłożyć dwie płytkie prostokątne (25x30 cm) formy do biszkoptów papierem do pieczenia. |
| Krok 3 |
| 4 jajka i 4 łyżki cukru ubijać mikserem przez 5-7 minut, przesiać 4 łyżki mąki i kakao i ostrożnie wymieszać do masy jajecznej. |
| Krok 4 |
| Przerwać mieszanie, gdy tylko masa będzie jednolita. |
| Krok 5 |
| Wlać do form i piec na środkowej półce w piekarniku przez 5-6 minut, aż ciasto stanie się sprężyste i zacznie się kurczyć. |
| Krok 6 |
| Przewrócić na druciany ruszt. |
| Krok 7 |
| Drugi ruszt położyć na wierzchu i ponownie przewrócić: usunąć pierwszy ruszt i pozostawić ciasto, by ostygło. |
| Krok 8 |
| Usunąć papier. |
| Krok 9 |
| Przyciąć biszkopt i wyłożyć nim formę do pasztetów o wymiarach 19x9x7 cm, o pojemności 1,75 l. |
| Krok 10 |
| Prostokąt ciasta o wymiarach 19x9 cm zachować na wierzch. |
| Krok 11 |
| Przygotować mus z mlecznej czekolady, ubić 300 ml śmietany tak, by „ciągnęła się” za trzepaczką. |
| Krok 12 |
| Włożyć 1,5 tabliczki czekolady mlecznej do miseczki. |
| Krok 13 |
| Napełnić rondelek do połowy wodą i zagotować. |
| Krok 14 |
| Zdjąć z ognia i postawić na nim miskę z czekoladą tak, by nie dotykała wody. |
| Krok 15 |
| Zdjąć miskę z rondelka. |
| Krok 16 |
| W rondelku na małym ogniu rozpuścić w 45 ml wody z 2 łyżkami cukru, zagotować. |
| Krok 17 |
| W miseczce zacząć ubijać 2 żółtka, zalać nadal wrzącym syropem i ubijać je, aż mieszanina będzie gęsta i ostygnie. |
| Krok 18 |
| Dodać czekoladę i szybko zamieszać (nie wolno mieszać za długo). |
| Krok 19 |
| Dodać bitą śmietanę, po czym plastikową łopatką lub metalową łyżką zmieszać ją z czekoladową masą. |
| Krok 20 |
| Przygotować mus z ciemnej czekolady: postępować wg wskazówek podanych w musie z mlecznej czekolady, ale zamiast mlecznej czekolady użyć ciemnej. |
| Krok 21 |
| Wlać mus z mlecznej czekolady do formy, wygładzić łyżeczką, następnie wlać mus z ciemnej czekolady. |
| Krok 22 |
| Przykryć zachowanym biszkoptowym prostokątem i chłodzić 1 godzinę w zamrażalniku lub 2 godziny w lodówce. |
| Krok 23 |
| Przygotować polewę: rozgrzać mleko prawie do wrzenia. |
| Krok 24 |
| Wlać do czekolady i dobrze wymieszać. |
| Krok 25 |
| W 75 ml wody rozpuścić 2 łyżki cukru i doprowadzić do wrzenia. |
| Krok 26 |
| Wlać do czekolady. |
| Krok 27 |
| Wyjąć deser z lodówki i, przewracając formę, wyłożyć go na druciany ruszt. |
| Krok 28 |
| Podstawić pod ruszt półmisek i oblać deser polewą. |
| Krok 29 |
| Następnie przełożyć go na czysty półmisek, podawać w temperaturze pokojowej. |