Przygotowanie |
Krok 1 |
Przygotować biszkopt: rozgrzać piekarnik do temperatury 200 C. |
Krok 2 |
Wyłożyć dwie płytkie prostokątne (25x30 cm) formy do biszkoptów papierem do pieczenia. |
Krok 3 |
4 jajka i 4 łyżki cukru ubijać mikserem przez 5-7 minut, przesiać 4 łyżki mąki i kakao i ostrożnie wymieszać do masy jajecznej. |
Krok 4 |
Przerwać mieszanie, gdy tylko masa będzie jednolita. |
Krok 5 |
Wlać do form i piec na środkowej półce w piekarniku przez 5-6 minut, aż ciasto stanie się sprężyste i zacznie się kurczyć. |
Krok 6 |
Przewrócić na druciany ruszt. |
Krok 7 |
Drugi ruszt położyć na wierzchu i ponownie przewrócić: usunąć pierwszy ruszt i pozostawić ciasto, by ostygło. |
Krok 8 |
Usunąć papier. |
Krok 9 |
Przyciąć biszkopt i wyłożyć nim formę do pasztetów o wymiarach 19x9x7 cm, o pojemności 1,75 l. |
Krok 10 |
Prostokąt ciasta o wymiarach 19x9 cm zachować na wierzch. |
Krok 11 |
Przygotować mus z mlecznej czekolady, ubić 300 ml śmietany tak, by „ciągnęła się” za trzepaczką. |
Krok 12 |
Włożyć 1,5 tabliczki czekolady mlecznej do miseczki. |
Krok 13 |
Napełnić rondelek do połowy wodą i zagotować. |
Krok 14 |
Zdjąć z ognia i postawić na nim miskę z czekoladą tak, by nie dotykała wody. |
Krok 15 |
Zdjąć miskę z rondelka. |
Krok 16 |
W rondelku na małym ogniu rozpuścić w 45 ml wody z 2 łyżkami cukru, zagotować. |
Krok 17 |
W miseczce zacząć ubijać 2 żółtka, zalać nadal wrzącym syropem i ubijać je, aż mieszanina będzie gęsta i ostygnie. |
Krok 18 |
Dodać czekoladę i szybko zamieszać (nie wolno mieszać za długo). |
Krok 19 |
Dodać bitą śmietanę, po czym plastikową łopatką lub metalową łyżką zmieszać ją z czekoladową masą. |
Krok 20 |
Przygotować mus z ciemnej czekolady: postępować wg wskazówek podanych w musie z mlecznej czekolady, ale zamiast mlecznej czekolady użyć ciemnej. |
Krok 21 |
Wlać mus z mlecznej czekolady do formy, wygładzić łyżeczką, następnie wlać mus z ciemnej czekolady. |
Krok 22 |
Przykryć zachowanym biszkoptowym prostokątem i chłodzić 1 godzinę w zamrażalniku lub 2 godziny w lodówce. |
Krok 23 |
Przygotować polewę: rozgrzać mleko prawie do wrzenia. |
Krok 24 |
Wlać do czekolady i dobrze wymieszać. |
Krok 25 |
W 75 ml wody rozpuścić 2 łyżki cukru i doprowadzić do wrzenia. |
Krok 26 |
Wlać do czekolady. |
Krok 27 |
Wyjąć deser z lodówki i, przewracając formę, wyłożyć go na druciany ruszt. |
Krok 28 |
Podstawić pod ruszt półmisek i oblać deser polewą. |
Krok 29 |
Następnie przełożyć go na czysty półmisek, podawać w temperaturze pokojowej. |