Deser jaglany migdałowo-truskawkowy
  • 60 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • Bez pieczenia °C
  • Tortownica o średnicy 24cm

Składniki:

  • herbatniki waniliowe - 150 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
  • kasza jaglana - 0.5 szklanek
  • sól - 1 szczypta
  • mleko kokosowe - 1 słoik
  • jogurt naturalny - 0.5 szklanek
  • śmietana 36% - 0.5 szklanek
  • drobny cukier - 0.5 szklanek
  • żelatyna - 2 łyżki
  • ekstrakt migdałowy - 0.5 łyżeczek
  • duże truskawki - 10 sztuk
  • domowa frużelina truskawkowa

Sposób przygotowania:

  1. Spód: Ciasteczka kruszymy do otrzymania konsystencji piasku, dodajemy roztopioną Kasię i mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Na papier wykładamy ciasteczka i wyrównujemy (otrzymany spód powinien być sypki).
  3. Masa: Do rondla z 1,5 szklanki wrzącej wody wsypać kaszę i dodać sól. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc palnika i gotować na małym ogniu przez około 20 minut, do miękkości lub do momentu, gdy cała woda odparuje. Przestudzić. Zmielić lub zmiksować blenderem na gładka masę. W międzyczasie żelatynę zalać ¼ szklanki zimnej wody, odstawić do napęcznienia na 10 minut. Po tym czasie podgrzać i wymieszać do jej rozpuszczenia (można to również zrobić w mikrofali).
  4. Do misy (ze zmiksowaną kaszą) dodać mleko kokosowe, jogurt naturalny, drobny cukier, ekstrakt z migdałów. Zmiksować do połączenia i wymieszać z ubitą śmietaną. Dodać rozpuszczoną żelatynę i zmiksować. Otrzymana mikstura będzie dość rzadka. Przygotowaną masę jaglaną przelać do tortownicy na spód z herbatników. Należy to zrobić bardzo delikatnie, szczególnie na początku - bo spód jest dość sypki.
  5. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Kiedy deser zacznie tężeć w jego środek, wokół brzegów foremki ułożyć truskawki w całości. Można razem z szypułkami dla ozdoby - szypułki powinny wystawać ponad masę. Schłodzić w lodówce, przez kilka godzin do momentu całkowitego zastygnięcia masy. Przed podaniem na ciasto wyłożyć frużelinę truskawkową.