Deser smakosza

Składniki:

  • cukier - 1 gram
  • rodzynki - 1 gram
  • orzechy włoskie - 1 gram
  • kiwi - 1 gram
  • goździki - 1 gram
  • sok z cytryny - 1 gram
  • śmietana kremówka - 1 gram
  • wytrawne wino białe - 1 gram
  • cukier puder - 1 gram
  • koniak - 1 gram
  • smażona skórka pomarańczowa - 1 gram
  • likier pomarańczowy - 1 gram
  • twarde gruszki - 1 gram

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki obmyć i obrać. Przekroić je wzdłuż i wyjąć gniazda nasienne, na koniec skropić sokiem z cytryny. Do małego garnuszka wlać wino, dodać 2-3 łyżki przegotowanej wody, cukier i goździki, gotować na małym ogniu. Po zagotowaniu włożyć połówki gruszek i gotować dalej na małym ogniu. Gdy gruszki zrobią się miękkie, można wyjąć je delikatnie z garnuszka, trzeba uważać żeby się nie rozwaliły. Gruszki ułożyć na półmisku. Umyć i osączyć rodzynki, włożyć je do kubeczka i zalać koniakiem. Do syropu z gruszek dodać posiekane orzechy, rodzynki i wymieszać. Syrop w takiej postaci chwile pogotować i ostudzić. Do połówek gruszek włożyć bakalie. Obrać kiwi i pokroić na cienkie plastry. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem na bitą śmietanę i wymieszać z likierem. Bitą śmietanę nałożyć na gruszki i udekorować je paskami skórki pomarańczowej i plastrami kiwi. Deser podawać lekko schłodzony.