Deser z gruszek

Składniki:

  • gruszki - 3 sztuki
  • drożdże - 0.5 sztuk
  • cukier - 100 gramów
  • mleko - 375 gramów
  • mąka - 250 gramów
  • jajka - 3 sztuki
  • sok z cytryny - 3 łyżki
  • płatki migdałowe - 50 gramów
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • cukier wanilinowy - 1 opakowanie
  • śmietana - 150 gramów
  • żółtka - 2 sztuki
  • sól - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Odmierz 125 g mleka i podgrzej, nie gotuj.
  2. W tym czasie wymieszaj drożdże z 25 g cukru, aż powstanie płynna masa. Przełóż do miski zwykłą mąkę, dodaj jaja i szczyptę soli, wlej ciepłe mleko i płynną masę drożdżową. Zmiksuj robotem kuchennym, aż do uzyskania gładkiego jednolitego ciasta i odłóż na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. W tym czasie obierz gruszki, usuń gniazda nasienne. Rozkrojone połówki natnij lekko i krop obficie sokiem z cytryny.
  4. Wyrośnięte ciasto zagnieć dokładnie i przełóż do nasmarowanej tłuszczem formy. Na wierzchu ułóż gruszki. Oprósz płatkami migdałowymi wymieszanymi z cukrem i posyp płatkami masła. Odstaw do wyrośnięcia jeszcze na 10 minut.
  5. Po czym włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz 45-50 minut.
  6. Przygotuj sos waniliowy. Odmierz 100 ml mleka wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Pozostałą część cukru, cukier waniliowy, mleko i śmietanę włóż do garnka i zagotuj cały czas mieszając. Dodaj mąkę rozmieszaną z mlekiem, gotuj przez ok. 1-2 minuty i zestaw z ognia.
  7. Żółtka jaj rozmieszaj z odrobiną ciepłej masy i połącz z resztą składników. Ofenkater podawaj z przygotowanym sosem waniliowym na ciepło lub na zimno w zależności od upodobań.