Deser z lodami Panna Cotta Carte d’Or i prażonymi morelami

Składniki:

  • Carte d'Or Panna Cotta - 4 łyżki
  • mleko - 200 mililitrów
  • żelatyna - 1 łyżeczka
  • morele - 6 sztuk
  • miód - 25 gramów
  • gałązki świeżego rozmarynu - 4 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj mleko w garnku, zdejmij z ognia i dodaj żelatynę. Dokładnie wymieszaj, by żelatyna się rozpuściła.
  2. Włóż lody Carte d'Or Panna Cotta do miseczki i zalej gorącym mlekiem z żelatyną. Wymieszaj trzepaczką kuchenną.
  3. Podziel masę pomiędzy 4 szklanki deserowe i wstaw do lodówki na 2 godziny.
  4. Rozgrzej piekarnik do 200 °C.
  5. Połóż pokrojone na kawałki morele na blasze, skrop je miodem, a na górze umieść 2 gałązki rozmarynu. Piecz w piekarniku przez 6-8 minut, aż morele będą miękkie, a miód się skarmelizuje. Wyjmij i odstaw na bok. Zdejmij prażone gałązki rozmarynu.
  6. Deser podawaj z prażonymi morelami i udekorowany świeżymi gałązkami rozmarynu.