Dewolaje
  • 90 minut
  • 8 osób
  • Trudne

Składniki:

  • schab - 1 kilogram
  • boczek surowy - 200 gramów
  • śliwki kalifornijskie - 200 gramów
  • pieczarki - 300 gramów
  • mąka - 200 gramów
  • jajka - 2 sztuki
  • bułka tarta - 200 gramów
  • pieprz - 1 szczypta
  • pieprz ziołowy - 1 szczypta
  • olej - 50 mililitrów
  • masło - 50 gramów
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki zetrzyj na grubej tarce i podsmaż lekko na maśle. Schab potnij na plastry około 1 cm grubości. Rozbij tłuczkiem na bardzo cienkie plastry tak aby nie zrobić dziur, posyp solą i pieprzem, pieprzem ziołowym i rozgniecioną kostką czosnkową. Małe kawałki boczku rozbij bardzo cienko.
  2. Na plaster schabu połóż plaster boczku, śliwkę i pieczarki. Zawijaj tak jak zrazy lub gołąbki. Panieruj w mące, jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i obsmaż dewolaje ze wszystkich stron.
  3. Przełóż do naczynia żaroodpornego i podlej małą ilością wody. Na każdego dewolaja połóż kawałek masła. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut.