Diatali z pulpetami

Składniki:

  • cebula - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • żółta papryka - 1 sztuka
  • pieprz
  • czerwona papryka - 1 sztuka
  • bułka tarta - 3 łyżki
  • pomidory - 4 sztuki
  • sól
  • mleko - 0.5 szklanek
  • jajka - 2 sztuki
  • oliwa
  • mielona wołowina - 200 gramów
  • starty żółty ser - 3 łyżki
  • kajzerka - 1 sztuka
  • kiełbasa - 100 gramów
  • makaron diatali - 400 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Papryki umyj, oczyść z nasion. Pomidory sparzy, obierz, wytnij trzpienie. Papryki i pomidory pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój.
  2. Zeszklij cebulę na łyżce oleju, wrzucić paprykę, smaż 2-3 min.
  3. Dodaj pomidory i 0,5 szklanki wody. Przypraw, przykryj, duś 25 minut
  4. Bułkę namocz w mleku, odciśnij. Czosnek obierz i posiekaj. Kiełbasę drobno pokrój.
  5. Mięso, kiełbasę, bułkę, czosnek, ser i jajka wyrób, przypraw. Z masy formuj małe pulpety, panieruj w tartej bułce, smaż 3-4 min na pozostałym oleju.
  6. Pulpeciki dodaj do warzyw, duś razem 5 minut. Makaron ugotuj al dente, osącz, połącz z sosem z pulpetami.