Dietetyczne bułki
  • 30 minut
  • 1 osoba
  • Łatwe

Składniki:

  • mąka pełnoziarnista - 450 gramów
  • otręby pszenne - 100 gramów
  • zimna woda - 1 szklanka
  • drożdże - 50 gramów
  • oliwa - 1 łyżka
  • sól - 1 łyżka
  • cukier - 1 łyżka
  • płatki lniane, płatki górskie, pestki dyni - 50 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże mieszamy z cukrem i odrobiną wody.
  2. Mąkę, otręby, wodę, oliwę i sól wrzucamy do miski i dodajemy uaktywnione drożdże.
  3. Ciasto zagniatamy 10 minut i odkładamy na 30, aż do wyrośnięcia.
  4. Po upływie czasu formujemy bułki i posypujemy je płatkami i pestkami.
  5. Następnie wkładamy je na 20 minut do piekarnika. Pieczemy w 150 C z termoobiegiem.