Dolma
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • mięso mielone wieprzowo-wołowe - 500 gramów
  • Esencja do duszonych mięs Knorr - 1 sztuka
  • Fix Kebab z sosem czosnkowym Knorr - 1 opakowanie
  • mięso mielone wieprzowe - 200 gramów
  • liście winogron - 20 sztuk
  • ryż - 50 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • sok z cytryny - 1 sztuka
  • jogurt naturalny - 200 gramów

Zamów świeże składniki z dostawą do domu do wybranych przepisów.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w drobną kostkę i połącz z mielonym mięsem. Dodaj Fix Knorr, ryż oraz sok z cytryny i wyrób na jednolitą masę.
  2. Liście winogron sparz krótko we wrzącej, lekko osolonej wodzie, następnie przelej zimną wodą.
  3. Rozłóż każdy listek na desce i nałóż łyżeczką przygotowany farsz. Liście zawiń po bokach, a następnie zwiń, jak tradycyjne polskie gołąbki. Staraj się, aby roladki nie były zbyt dużych rozmiarów.
  4. Winogronowe gołąbki ułóż w garnku, zalej 500 ml wody. Garnek przykryj talerzem tak, aby gołąbki nie wypływały do góry.
  5. Aby podkreślić smak dania dodaj Esencję do duszonych mięs i całość duś na małym ogniu, pod przykryciem przez około 45 minut. Jogurt wymieszaj z zawartością mniejszej saszetki Knorr. Gotowe Dolmy podawaj z czosnkowym dipem.