Dolmades
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • ryż - 1 szklanka
  • liście winogron - 50 sztuk
  • przecier pomidorowy passata - 150 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • natka pietruszki - 1 łyżka
  • mięta - 1 szczypta
  • koperek - 1 szczypta
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • sól - 1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • oliwa

Sposób przygotowania:

  1. Liście winogron odcedź z solanki i blanszuj przez 5 minut we wrzątku.
  2. Cebulę i czosnek obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu.
  3. Przecier pomidorowy przetrzyj przez sitko, wymieszaj z surowym ryżem, podsmażoną cebulą i czosnkiem, posiekaną pietruszką, koperkiem i miętą. Wymieszaj dokładnie z łyżką, dwoma oliwy i dopraw do smaku.
  4. Liście ułóż żyłkami do góry i na każdy nałóż odrobinę farszu. Zwiń luźno w pakieciki, pozostawiając miejsce w środku, gdyż ryż podczas gotowania napęcznieje i może rozerwać liście. Dno brytfanki lub płaskiego garnka wyłóż liśćmi i układaj dosyć ciasno Dolmades obok siebie.
  5. Zaklej greckie gołąbki wodą z dodatkiem oliwy i soku z cytryny i duś pod przykryciem na małym ogniu przez ok.45-60 minut.