Dolmades

4


Średnie


90 min.


4 os.

Składniki
ryż1 szklanka
liście winogron50 sztuk
przecier pomidorowy passata150 gramów
cebula1 sztuka
ząbki czosnku2 sztuki
natka pietruszki1 łyżka
mięta1 szczypta
koperek1 szczypta
sok z cytryny1 łyżeczka
sól1 szczypta
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr1 szczypta
oliwa
Przygotowanie
Krok 1
Liście winogron odcedź z solanki i blanszuj przez 5 minut we wrzątku.
Krok 2
Cebulę i czosnek obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu.
Krok 3
Przecier pomidorowy przetrzyj przez sitko, wymieszaj z surowym ryżem, podsmażoną cebulą i czosnkiem, posiekaną pietruszką, koperkiem i miętą. Wymieszaj dokładnie z łyżką, dwoma oliwy i dopraw do smaku.
Krok 4
Liście ułóż żyłkami do góry i na każdy nałóż odrobinę farszu. Zwiń luźno w pakieciki, pozostawiając miejsce w środku, gdyż ryż podczas gotowania napęcznieje i może rozerwać liście. Dno brytfanki lub płaskiego garnka wyłóż liśćmi i układaj dosyć ciasno Dolmades obok siebie.
Krok 5
Zaklej greckie gołąbki wodą z dodatkiem oliwy i soku z cytryny i duś pod przykryciem na małym ogniu przez ok.45-60 minut.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl