Przygotowanie |
Krok 1 |
Liście winogron odcedź z solanki i blanszuj przez 5 minut we wrzątku. |
Krok 2 |
Cebulę i czosnek obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu. |
Krok 3 |
Przecier pomidorowy przetrzyj przez sitko, wymieszaj z surowym ryżem, podsmażoną cebulą i czosnkiem, posiekaną pietruszką, koperkiem i miętą. Wymieszaj dokładnie z łyżką, dwoma oliwy i dopraw do smaku. |
Krok 4 |
Liście ułóż żyłkami do góry i na każdy nałóż odrobinę farszu. Zwiń luźno w pakieciki, pozostawiając miejsce w środku, gdyż ryż podczas gotowania napęcznieje i może rozerwać liście. Dno brytfanki lub płaskiego garnka wyłóż liśćmi i układaj dosyć ciasno Dolmades obok siebie. |
Krok 5 |
Zaklej greckie gołąbki wodą z dodatkiem oliwy i soku z cytryny (1 łyżeczka) i duś pod przykryciem na małym ogniu przez ok.45-60 minut. |