Dolmades

5


Średnie


90 min.


4 os.

Składniki
ryż1 szklanka
liście winogron50 sztuk
przecier pomidorowy passata150 gramów
cebula1 sztuka
ząbki czosnku2 sztuki
natka pietruszki1 łyżka
mięta1 szczypta
koperek1 szczypta
cytryna0.5 sztuk
sól1 szczypta
czarny pieprz mielony1 szczypta
oliwa
Przygotowanie
Krok 1
Liście winogron odcedź z solanki i blanszuj przez 5 minut we wrzątku.
Krok 2
Cebulę i czosnek obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu.
Krok 3
Przecier pomidorowy przetrzyj przez sitko, wymieszaj z surowym ryżem, podsmażoną cebulą i czosnkiem, posiekaną pietruszką, koperkiem i miętą. Wymieszaj dokładnie z łyżką, dwoma oliwy i dopraw do smaku.
Krok 4
Liście ułóż żyłkami do góry i na każdy nałóż odrobinę farszu. Zwiń luźno w pakieciki, pozostawiając miejsce w środku, gdyż ryż podczas gotowania napęcznieje i może rozerwać liście. Dno brytfanki lub płaskiego garnka wyłóż liśćmi i układaj dosyć ciasno Dolmades obok siebie.
Krok 5
Zaklej greckie gołąbki wodą z dodatkiem oliwy i soku z cytryny (1 łyżeczka) i duś pod przykryciem na małym ogniu przez ok.45-60 minut.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl