Domki z piernika

Wskazówki pieczenia:

Składniki:

  • jajko - 5 sztuk
  • cukier - 0.5 kilogramów
  • mąka - 1.5 kilogramów
  • miód - 0.5 kilogramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 2 opakowania
  • soda - 1 łyżeczka
  • kakao - 5 dekagramów
  • przyprawa do piernika - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. 250 g cukru rozpuścić na patelni na złoty kolor.
  2. Następnie dolać jedną czwartą szklanki wody, Kasię oraz miód i chwilę gotować.
  3. Dokładnie wymieszać i wystudzić.
  4. Dodać kakao, przyprawy oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
  5. Ubić jajka z pozostałym cukrem i powoli dodawać do masy dokładnie mieszając.
  6. Wierzch cieniutko posypać mąką i pozostawić do następnego dnia.
  7. Ciasto rozwałkować, wykrawać kształty i piec na złoty kolor (170-180 st.), następnie udekorować.
  8. Domki sklejać rozpuszczonym na patelni cukrem. Miłej zabawy!!