Domowe ciastka Oreo

4


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
jajko1 sztuka
sól0.25 łyżeczek
Krem:
sól1 szczypta
Ciasto:
mąka1.25 szklanek
proszek do pieczenia0.5 łyżeczek
cukier puder1 szklanka
Krem:
cukier puder1.75 szklanek
Ciasto:
kakao0.75 szklanek
soda oczyszczona0.25 łyżeczek
ekstrakt waniliowy0.5 łyżeczek
Krem:
ekstrakt z wanilii1 łyżeczka
Ciasto:
Kostka do pieczenia Kasia70 gramów
Krem:
Kostka do pieczenia Kasia113 gramów
Przygotowanie
Krok 1
ILOŚĆ: ok. 25 ciastek
Krok 2
Kasię przekładamy do miseczki i roztapiamy, zostawiamy do całkowitego ostudzenia. W kolejnej miseczce mieszamy razem mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Cukier dodajemy do ostudzonej Kasi i mieszamy. Następnie dodajemy jajko i wanilię i mieszamy do momentu uzyskania kremowej konsystencji.
Krok 3
Mieszankę dodajemy do suchych składników i wyrabiamy do momentu całkowitego połączenia składników.
Krok 4
Ciasto owijamy folią i kładziemy do zamrażarki na pół godziny.
Krok 5
Po tym czasie ciasto wałkujemy na około 3 mm i wykrawamy szklanką ciasteczka ( u mnie szklanka o śr. 6,5 cm ), kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 170 C i pieczemy przez 8 min.
Krok 6
Po upieczeniu przekładamy do całkowitego ostudzenia.
Krok 7
Miękką Kasię na nadzienie miksujemy do uzyskania puszystej i jasnej konsystencji, następnie powoli dodajemy cukier, sól oraz wanilię i ubijamy tylko połączenia składników (u mnie masa nie bardzo chciała się połączyć mikserem, więc użyłam dłoni i zagniatałam jak ciasto).
Krok 8
Z masy na nadzienie formujemy kuleczki i wkładamy na ciastko, następnie przykrywamy drugim ciastkiem i lekko przyciskamy. Postępujemy tak do wyczerpania masy i ciastek. Smacznego.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl