Domowe ciastka Oreo
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 8 minut
  • 170 °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 70 gramów
  • mąka - 1.25 szklanek
  • kakao - 0.75 szklanek
  • proszek do pieczenia - 0.5 łyżeczek
  • soda oczyszczona - 0.25 łyżeczek
  • sól - 0.25 łyżeczek
  • cukier puder - 1 szklanka
  • jajko - 1 sztuka
  • ekstrakt waniliowy - 0.5 łyżeczek
  • krem
  • Kostka do pieczenia Kasia - 113 gramów
  • cukier puder - 1.75 szklanek
  • sól - 1 szczypta
  • ekstrakt z wanilii - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. ILOŚĆ: ok. 25 ciastek
  2. Kasię przekładamy do miseczki i roztapiamy, zostawiamy do całkowitego ostudzenia. W kolejnej miseczce mieszamy razem mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Cukier dodajemy do ostudzonej Kasi i mieszamy. Następnie dodajemy jajko i wanilię i mieszamy do momentu uzyskania kremowej konsystencji.
  3. Mieszankę dodajemy do suchych składników i wyrabiamy do momentu całkowitego połączenia składników.
  4. Ciasto owijamy folią i kładziemy do zamrażarki na pół godziny.
  5. Po tym czasie ciasto wałkujemy na około 3 mm i wykrawamy szklanką ciasteczka ( u mnie szklanka o śr. 6,5 cm ), kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 170 C i pieczemy przez 8 min.
  6. Po upieczeniu przekładamy do całkowitego ostudzenia.
  7. Miękką Kasię na nadzienie miksujemy do uzyskania puszystej i jasnej konsystencji, następnie powoli dodajemy cukier, sól oraz wanilię i ubijamy tylko połączenia składników (u mnie masa nie bardzo chciała się połączyć mikserem, więc użyłam dłoni i zagniatałam jak ciasto).
  8. Z masy na nadzienie formujemy kuleczki i wkładamy na ciastko, następnie przykrywamy drugim ciastkiem i lekko przyciskamy. Postępujemy tak do wyczerpania masy i ciastek. Smacznego.