Przygotowanie |
Krok 1 |
ILOŚĆ: ok. 25 ciastek |
Krok 2 |
Kasię przekładamy do miseczki i roztapiamy, zostawiamy do całkowitego ostudzenia. W kolejnej miseczce mieszamy razem mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Cukier dodajemy do ostudzonej Kasi i mieszamy. Następnie dodajemy jajko i wanilię i mieszamy do momentu uzyskania kremowej konsystencji. |
Krok 3 |
Mieszankę dodajemy do suchych składników i wyrabiamy do momentu całkowitego połączenia składników. |
Krok 4 |
Ciasto owijamy folią i kładziemy do zamrażarki na pół godziny. |
Krok 5 |
Po tym czasie ciasto wałkujemy na około 3 mm i wykrawamy szklanką ciasteczka ( u mnie szklanka o śr. 6,5 cm ), kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 170 C i pieczemy przez 8 min. |
Krok 6 |
Po upieczeniu przekładamy do całkowitego ostudzenia. |
Krok 7 |
Miękką Kasię na nadzienie miksujemy do uzyskania puszystej i jasnej konsystencji, następnie powoli dodajemy cukier, sól oraz wanilię i ubijamy tylko połączenia składników (u mnie masa nie bardzo chciała się połączyć mikserem, więc użyłam dłoni i zagniatałam jak ciasto). |
Krok 8 |
Z masy na nadzienie formujemy kuleczki i wkładamy na ciastko, następnie przykrywamy drugim ciastkiem i lekko przyciskamy. Postępujemy tak do wyczerpania masy i ciastek. Smacznego. |