Domowe ogórki małosolne i kiszone

Składniki:

  • ogórki gruntowe, nieduże - 2 kilogramy
  • kilka gałązek kopru do ogórków - 1 sztuka
  • obrany korzeń chrzanu - 1 sztuka
  • ziele angielskie - 6 ziaren
  • czosnek - 1 sztuka
  • listek laurowy - 4 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki dobrze umyć w zimnej wodzie, niech sobie w niej poleżą pół godziny. Słój lub słoiki dobrze umyć i wyparzyć.
  2. Na dno słoja ułożyć gałązki kopru, 4 rozkrojone, większe ząbki czosnku, dwa kawałki obranego i przekrojonego na pół chrzanu wielkości palca :) Dałem takie porównanie, bo nie wiem jak tutaj określić wielkość. :) Dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe.
  3. Do 2 litrów lekko ciepłej wody dodajemy 2 łyżki soli i dokładnie w niej ją rozpuszczamy mieszając. Tak gotową zalewą zalewamy nasze ogórki.
  4. Jeśli postoją parę dni będą małosolne. Jeśli sporo dłużej zrobią się kiszone. PYCHOTA! :)