Domowe ogórki małosolne i kiszone

0


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
ogórki gruntowe, nieduże 2 kilogramy
kilka gałązek kopru do ogórków1 sztuka
obrany korzeń chrzanu1 sztuka
ziele angielskie6 ziaren
czosnek 1 sztuka
listek laurowy4 sztuki
Przygotowanie
Krok 1
Ogórki dobrze umyć w zimnej wodzie, niech sobie w niej poleżą pół godziny. Słój lub słoiki dobrze umyć i wyparzyć.
Krok 2
Na dno słoja ułożyć gałązki kopru, 4 rozkrojone, większe ząbki czosnku, dwa kawałki obranego i przekrojonego na pół chrzanu wielkości palca :) Dałem takie porównanie, bo nie wiem jak tutaj określić wielkość. :) Dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe.
Krok 3
Do 2 litrów lekko ciepłej wody dodajemy 2 łyżki soli i dokładnie w niej ją rozpuszczamy mieszając. Tak gotową zalewą zalewamy nasze ogórki.
Krok 4
Jeśli postoją parę dni będą małosolne. Jeśli sporo dłużej zrobią się kiszone. PYCHOTA! :)
Autor: SlavooPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl