Przygotowanie |
Krok 1 |
Mięso, paprykę i cebulę pokrój w kostkę o boku ok.1,5 cm. |
Krok 2 |
W szerokim rondlu rozgrzej olej i podsmaż mięso. Kiedy będzie rumiane, dodaj cebulę, paprykę i przyprawy: papryki mielone Knorr oraz majeranek Knorr. Całość smaż około 5-8 minut. |
Krok 3 |
Fix Knorr wymieszaj z 400 ml wody oraz koncentratem pomidorowy. Wlej płyn do mięsa i duś całość około 20 minut. |
Krok 4 |
Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, mąkę, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo). Formuj w dłoniach wałki z ciasta (w razie konieczności podsyp je dodatkową mąką), pokrój w kopytka. |
Krok 5 |
Kopytka gotuj w lekko osolonej wodzie kilka minut do wypłynięcia. Gotowy gulasz podawaj z kluskami. |