Domowy gulasz z kopytkami - VIDEO

96


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
łopatka wieprzowa300 gramów
Fix Gulasz węgierski Knorr1 opakowanie
ziemniaki, najlepiej "stare"500 gramów
mąka pszenna50 gramów
mąka ziemniaczana1 łyżka
jajko1 sztuka
dodatkowa mąka do podsypania1 garść
papryka czerwona2 sztuki
cebula1 sztuka
Papryka ostra z Hiszpanii Knorr1 łyżeczka
Papryka słodka z Hiszpanii Knorr1 łyżeczka
Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr1 łyżeczka
koncentrat pomidorowy1 łyżka
olej80 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Mięso, paprykę i cebulę pokrój w kostkę o boku ok.1,5 cm.
Krok 2
W szerokim rondlu rozgrzej olej i podsmaż mięso. Kiedy będzie rumiane, dodaj cebulę, paprykę i przyprawy: papryki mielone Knorr oraz majeranek Knorr. Całość smaż około 5-8 minut.
Krok 3
Fix Knorr wymieszaj z 400 ml wody oraz koncentratem pomidorowy. Wlej płyn do mięsa i duś całość około 20 minut.
Krok 4
Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, mąkę, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo). Formuj w dłoniach wałki z ciasta (w razie konieczności podsyp je dodatkową mąką), pokrój w kopytka.
Krok 5
Kopytka gotuj w lekko osolonej wodzie kilka minut do wypłynięcia. Gotowy gulasz podawaj z kluskami.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl