Domowy gulasz z kopytkami - VIDEO
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • łopatka wieprzowa - 300 gramów
  • Fix Gulasz węgierski Knorr - 1 opakowanie
  • ziemniaki, najlepiej "stare" - 500 gramów
  • mąka pszenna - 50 gramów
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • jajko - 1 sztuka
  • dodatkowa mąka do podsypania - 1 garść
  • papryka czerwona - 2 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • Papryka ostra z Hiszpanii Knorr - 1 łyżeczka
  • Papryka słodka z Hiszpanii Knorr - 1 łyżeczka
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 1 łyżeczka
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • olej - 80 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Mięso, paprykę i cebulę pokrój w kostkę o boku ok.1,5 cm.
  2. W szerokim rondlu rozgrzej olej i podsmaż mięso. Kiedy będzie rumiane, dodaj cebulę, paprykę i przyprawy: papryki mielone Knorr oraz majeranek Knorr. Całość smaż około 5-8 minut.
  3. Fix Knorr wymieszaj z 400 ml wody oraz koncentratem pomidorowy. Wlej płyn do mięsa i duś całość około 20 minut.
  4. Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, mąkę, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo). Formuj w dłoniach wałki z ciasta (w razie konieczności podsyp je dodatkową mąką), pokrój w kopytka.
  5. Kopytka gotuj w lekko osolonej wodzie kilka minut do wypłynięcia. Gotowy gulasz podawaj z kluskami.