Dorsz gotowany na parze, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej z suszonymi śliwkami

8


Średnie


35 min.


4 os.

Składniki
filet z dorsza bez skóry4 sztuki
cytryna1.33 sztuk
koperek6 łyżeczek
Flora ProActiv o smaku masła40 gramów
ziemniaki8 sztuk
kapusta pekińska560 gramów
śliwki suszone (bez pestek)24 sztuki
olej z pestek winogron8 łyżeczek
ocet śliwkowy (ew. czerwony ocet winny)2 łyżeczki
Przygotowanie
Krok 1
Filet z dorsza umyj, osusz. Umyj cytrynę, otrzyj skórkę skrobakiem do cytrusów, wyciśnij sok. Koperek umyj, osusz, drobno posiekaj. Rybę posyp koperkiem (1 łyżeczką) i skórką z cytryny, pokrop sokiem z cytryny i odstaw na pół godziny. Następnie ułóż rybę w parowarze lub naczyniu do gotowania na parze i ugotuj. Florę ProActiv rozpuść w kąpieli wodnej, polej nią rybę.
Krok 2
Ugotuj ziemniaki, posyp pozostałym koperkiem.
Krok 3
Kapustę pekińską oczyść, poszatkuj. Śliwki pokrój w paseczki, dodaj do kapusty. Olej z pestek winogron wymieszaj z octem śliwkowym. Polej surówkę.
Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-MiroszPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl