| |||||||||
| Składniki | ||
| filet z dorsza bez skóry | 4 sztuki | |
| cytryna | 1.33 sztuk | |
| koperek | 6 łyżeczek | |
| Flora ProActiv o smaku masła | 40 gramów | |
| ziemniaki | 8 sztuk | |
| kapusta pekińska | 560 gramów | |
| śliwki suszone (bez pestek) | 24 sztuki | |
| olej z pestek winogron | 8 łyżeczek | |
| ocet śliwkowy (ew. czerwony ocet winny) | 2 łyżeczki |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Filet z dorsza umyj, osusz. Umyj cytrynę, otrzyj skórkę skrobakiem do cytrusów, wyciśnij sok. Koperek umyj, osusz, drobno posiekaj. Rybę posyp koperkiem (1 łyżeczką) i skórką z cytryny, pokrop sokiem z cytryny i odstaw na pół godziny. Następnie ułóż rybę w parowarze lub naczyniu do gotowania na parze i ugotuj. Florę ProActiv rozpuść w kąpieli wodnej, polej nią rybę. |
| Krok 2 |
| Ugotuj ziemniaki, posyp pozostałym koperkiem. |
| Krok 3 |
| Kapustę pekińską oczyść, poszatkuj. Śliwki pokrój w paseczki, dodaj do kapusty. Olej z pestek winogron wymieszaj z octem śliwkowym. Polej surówkę. |
| Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz |