Dorsz gotowany na parze, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej z suszonymi śliwkami
  • 35 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • filet z dorsza bez skóry - 4 sztuki
  • cytryna - 1.33 sztuk
  • koperek - 6 łyżeczek
  • Flora ProActiv o smaku masła - 40 gramów
  • ziemniaki - 8 sztuk
  • kapusta pekińska - 560 gramów
  • śliwki suszone (bez pestek) - 24 sztuki
  • olej z pestek winogron - 8 łyżeczek
  • ocet śliwkowy (ew. czerwony ocet winny) - 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Filet z dorsza umyj, osusz. Umyj cytrynę, otrzyj skórkę skrobakiem do cytrusów, wyciśnij sok. Koperek umyj, osusz, drobno posiekaj. Rybę posyp koperkiem (1 łyżeczką) i skórką z cytryny, pokrop sokiem z cytryny i odstaw na pół godziny. Następnie ułóż rybę w parowarze lub naczyniu do gotowania na parze i ugotuj. Florę ProActiv rozpuść w kąpieli wodnej, polej nią rybę.
  2. Ugotuj ziemniaki, posyp pozostałym koperkiem.
  3. Kapustę pekińską oczyść, poszatkuj. Śliwki pokrój w paseczki, dodaj do kapusty. Olej z pestek winogron wymieszaj z octem śliwkowym. Polej surówkę.