Dorsz, karmazyn, morszczuk lub dorada po polsku

Składniki:

  • cebula - 80 gramów
  • ziele angielskie - 1 ziarno
  • liść laurowy - 1 sztuka
  • pieprz - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • jajka - 2 sztuki
  • masło - 40 gramów
  • natka pietruszki - 2 łyżki
  • sok z cytryny - 3 łyżki
  • włoszczyzna - 300 gramów
  • filety z wybranej ryby - 600 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Filety włóż do torebki polietylenowej i zwiąż tak, aby nie dostała się woda. Następnie rozmroź w wodzie w temperaturze do 18 stopni.
  2. Rozmrożone filety pokrój na porcje, opłucz, osusz i skrop sokiem z cytryny. Posyp przyprawami i pozostaw w chłodnym miejscu na 30 minut.
  3. Jajka ugotuj na twardo i obierz, po czym posiekaj.
  4. Warzywa umyj, obierz, opłucz i pokrój w paski. Następnie zalej wodą i ugotuj.
  5. Pod koniec gotowania dodaj przyprawy i rybę.
  6. Ugotowaną rybę ułóż na półmisku. Obłóż warzywami.
  7. Masło roztop i wymieszaj z jajkiem. Polej rybę i posyp natką pietruszki.