Dorsz, karmazyn, morszczuk lub dorada po warszawsku

Składniki:

  • pieprz - 1 szczypta
  • śmietana - 50 mililitrów
  • sól - 1 szczypta
  • cukier - 1 szczypta
  • ser żółty - 80 gramów
  • mąka - 35 gramów
  • sok z cytryny - 4 łyżki
  • ketchup - 100 mililitrów
  • filety rybne - 600 gramów
  • natka pietruszki posiekana - 2 łyżki
  • chrzan tarty - 50 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Filety włóż do torebki polietylenowej i zwiąż tak, aby nie dostała się woda. Następnie rozmroź w wodzie w temperaturze do 18 stopni.
  2. Rozmrożone filety pokrój na porcje, opłucz, osusz i skrop sokiem z cytryny.
  3. Posyp przyprawami i pozostaw w chłodnym miejscu na 30 minut.
  4. Oprósz mąką i podsmaż z obu stron.
  5. Ketchup połącz ze śmietaną, chrzanem i posiekaną natką pietruszki. Dopraw.
  6. Sosem zalej rybę, posyp startym serem i zapiecz.