Dorsz, karmazyn, morszczuk lub dorada po wrocławsku

Składniki:

  • pieprz - 1 szczypta
  • pomidory - 250 gramów
  • rodzynki - 40 gramów
  • mąka - 35 gramów
  • sok z cytryny - 3 łyżki
  • jabłka - 250 gramów
  • wytrawne wino białe - 100 mililitrów
  • filety rybne - 600 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Filety włóż do torebki polietylenowej i zwiąż tak, aby nie dostała się woda. Następnie rozmroź w wodzie w temperaturze do 18 stopni.
  2. Rozmrożone filety pokrój na porcje, opłucz, osusz i skrop sokiem z cytryny.
  3. Posyp przyprawami i pozostaw w chłodnym miejscu na 30 minut.
  4. Oprósz mąką i podsmaż z obu stron.
  5. Pomidory umyj, sparz i obierz ze skórki. Jabłka umyj, obierz i przekrój na pół. Usuń gniazda nasienne, pokrój w cząstki razem z pomidorami.
  6. Rybę obłóż kawałkami pomidorów i jabłek, posyp rodzynkami, zalej winem i duś przez kilka minut. Dopraw.