Dorsz, karmazyn, morszczuk lub dorada smażona

Składniki:

  • pieprz - 1 szczypta
  • bułka tarta - 40 gramów
  • jajka - 2 sztuki
  • mąka - 40 gramów
  • oliwa - 3 łyżki
  • sok z cytryny - 4 łyżki
  • filety z wybranej ryby - 600 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Filety włóż do torebki polietylenowej i zwiąż tak, aby nie dostała się woda. Następnie rozmroź w wodzie w temperaturze do 18 stopni.
  2. Rozmrożone filety pokrój na porcje, opłucz, osusz i skrop sokiem z cytryny.
  3. Posyp przyprawami i pozostaw w chłodnym miejscu na 30 minut.
  4. Posyp mąką i panieruj w rozmąconych jajkach i tartej bułce.
  5. Przygotowane filety kładź na silnie rozgrzany tłuszcz i zarumień z obu stron.