Dorsz, karmazyn, morszczuk lub dorada w śmietanie

Składniki:

  • pieprz - 1 szczypta
  • śmietana - 150 mililitrów
  • sól - 1 szczypta
  • ser żółty - 70 gramów
  • rodzynki - 40 gramów
  • natka pietruszki - 2 łyżki
  • oliwa - 2 łyżki
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • filety rybne - 600 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Filety włóż do torebki polietylenowej i zwiąż tak, aby nie dostała się woda. Następnie rozmroź w wodzie w temperaturze do 18 stopni.
  2. Rozmrożone filety pokrój na porcje, opłucz, osusz i skrop sokiem z cytryny.
  3. Posyp przyprawami i pozostaw w chłodnym miejscu na 30 minut.
  4. Posyp mąką, zarumień z obu stron.
  5. Śmietanę wymieszaj z rodzynki. Natkę posiekaj i dodaj do sosu. Ser zetrzyj na tarce.
  6. Rybę polej śmietaną, posyp serem i zapiecz.