Dorsz pieczony z imbirem

Składniki:

  • sól - 1 szczypta
  • imbir - 1 sztuka
  • olej sezamowy - 1 łyżka
  • dymka - 1 sztuka
  • sos sojowy jasny - 1 łyżka
  • filety z dorsza - 50 dekagramów
  • sherry - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Żaroodporne naczynie wyłóż folią aluminiową, lekko ją natłuść i ułóż filety z dorsza.
  2. Białe części dymki posiekaj. Imbir zetrzyj na tarce o małych oczkach.
  3. Filety skrop sosem sojowym, olejem i winem, oprósz solą. Posyp posiekaną w paski białą częścią dymki i posiekanym imbirem.
  4. Zawiń je szczelnie, ale niezbyt ciasno w folię i zapiekaj około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
  5. Zieloną część dymki posiekaj.
  6. Folią rozwiń, ryby przełóż na talerz i udekoruj zieloną częścią dymki.